x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE cere Rusiei să revoce suspendarea acordului cu Ucraina privind cerealele

UE cere Rusiei să revoce suspendarea acordului cu Ucraina privind cerealele

30 Oct 2022   •   13:40
UE cere Rusiei să revoce suspendarea acordului cu Ucraina privind cerealele

Uniunea Europeană a cerut duminică Rusiei să revină asupra deciziei sale de a se retrage din acord privind cerealele, o mișcare care a subminat eforturile de atenuare a unei crize alimentare mondiale și pe care Ucraina a declarat că Moscova a planificat-o cu mult timp înainte, scrie Reuters.

Moscova și-a suspendat sâmbătă participarea la acordul de la Marea Neagră, reducând efectiv livrările din Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, ca răspuns la ceea ce a numit un atac major cu drone ucrainene în cursul zilei asupra flotei sale în apropierea portului Sevastopol din Crimeea.

"Decizia Rusiei de a suspenda participarea la acordul privind Marea Neagră pune în pericol principala rută de export a cerealelor și îngrășămintelor atât de necesare pentru a face față crizei alimentare mondiale provocate de războiul său împotriva Ucrainei", a declarat pe Twitter șeful politicii externe a UE, Josep Borrell. "UE îndeamnă Rusia să (revină) asupra deciziei sale".

Sâmbătă, președintele SUA, Joe Biden, a calificat această decizie drept "pur scandaloasă", afirmând că va spori foametea, în timp ce secretarul de stat Antony Blinken a acuzat Moscova că transformă alimentele în arme.

Duminică, ambasadorul Rusiei la Washington, a ripostat, spunând că răspunsul SUA a fost "scandalos" și că a făcut afirmații false despre decizia Moscovei.

Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina a atacat Flota Mării Negre de lângă Sevastopol cu 16 drone la începutul zilei de sâmbătă și că specialiști din marina britanică au ajutat la coordonarea a ceea ce a numit un atac terorist.

Rusia a declarat că a respins atacul, dar că navele vizate erau implicate în asigurarea coridorului de cereale din porturile ucrainene din Marea Neagră.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că Moscova a folosit exploziile ca un "pretext fals" pentru o acțiune plănuită de mult timp.

"Rusia a planificat acest lucru cu mult timp înainte", a declarat Kuleba pe Twitter. "Rusia a luat cu mult timp în urmă decizia de a-și relua jocurile foamei și acum încearcă să o justifice", a spus el, fără a oferi vreo dovadă.

Șeful de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski a acuzat sâmbătă Rusia că inventează atacuri asupra propriilor sale instalații.

Kievul acuză deseori Rusia că folosește Flota Mării Negre pentru a lansa rachete de croazieră asupra unor ținte civile ucrainene, acuzație susținută de unii analiști militari, care spun că acest lucru face din flotă o țintă militară legitimă.

Plecarea Rusiei din acordul privind cerealele marchează o nouă evoluție într-un război de opt luni care a început cu invazia Rusiei în februarie și care a fost dominat recent de o contraofensivă ucraineană și de atacuri rusești cu drone și rachete care au distrus peste 30% din capacitatea energetică a Ucrainei și au lovit zone populate.

Zelenskiy a cerut un răspuns ferm din partea Națiunilor Unite și a principalelor economii din Grupul celor 20 la ceea ce el a numit mișcarea absurdă a Rusiei în ceea ce privește acordul privind cerealele.

"Aceasta este o încercare complet transparentă a Rusiei de a reveni la amenințarea foametei pe scară largă pentru Africa, pentru Asia", a declarat Zelenski într-un discurs video sâmbătă, adăugând că Rusia ar trebui să fie dată afară din G20.

Acordul privind cerealele a repornit livrările din Ucraina, permițând vânzările pe piețele mondiale, vizând nivelul de dinainte de război de 5 milioane de tone metrice exportate din Ucraina în fiecare lună.

Mai mult de 9 milioane de tone de porumb, grâu, produse din floarea-soarelui, orz, rapiță și soia au fost exportate în cadrul acordului din 22 iulie.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Rusia - UE acord cereale ucraina