x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE deblochează fondurile pentru Bulgaria

UE deblochează fondurile pentru Bulgaria

11 Mai 2009   •   00:00

Uniunea Europeană îşi va da acordul la începutul acestei săptămâni pentru ca Bulgaria să primească suma de 115 milioane euro din fondurile comunitare suspendate anul trecut, susţine cotidianul Die Welt.



Astfel, mai mulţi directori generali din cadrul Comisie Europene au căzut de acord să deblocheze o primă tranşă din fondurile de preaderare acordate pentru programul de infrastructură Ispa şi blocate în vara lui 2008. Comisia Europeană a dispus atunci - în premieră - suspendarea a aproximativ 500 milioane euro din fondurile de preaderare pentru Bulgaria, pentru a determina Sofia să îşi accelereze eforturile de combatere a corupţiei, dar şi pentru a contracara criticile care susţineau că Bruxellesul este prea îngăduitor cu cele mai noi membre ale UE - România şi Bulgaria. Fondurile suspendate din programele pentru agricultură (Sapard) şi pentru consolidarea capacităţii administrative (Phare) rămân în continuare blocate.

UE a alocat Bulgariei, înainte de aderarea sa la UE, în 2007, fonduri în valoare de aproximativ 2 miliarde euro. Din bugetul 2007-2013, Sofiei îi revin 6,8 miliard euro.

Pentru şeful guvernului bulgar, Serghei Stanişev, deblocarea acestor bani ar putea fi o adevărată binecuvântare. Cu mai puţin de două luni înaintea alegerilor parlamentare din 5 iulie, partidul său socialist se situează în sondaje cu mult în urma formaţiunii conduse de fostul primar al Sofiei Boiko Borisov, GERB. De altfel, după suspendarea fondurilor europene, guvernul Stanişev s-a confruntat cu mai multe moţiuni în parlament, cărora le-a supravieţuit totuşi, la limită.

×
Subiecte în articol: externe