x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE nu vrea să se decupleze de China, dar își ia măsuri de protecție

UE nu vrea să se decupleze de China, dar își ia măsuri de protecție

de Redacția Jurnalul    |    23 Sep 2023   •   19:20
UE nu vrea să se decupleze de China, dar își ia măsuri de protecție

Uniunea Europeană nu are nicio intenție de a se decupla de China, dar trebuie să se protejeze atunci când se abuzează de deschiderea sa, a declarat vicepreședintele executiv al blocului Valdis Dombrovskis.

Relațiile au devenit tensionate din cauza legăturilor dintre Beijing și Moscova, după ce forțele rusești au pătruns în Ucraina, și din cauza eforturilor UE de a se baza mai puțin pe a doua cea mai mare economie a lumii, scrie Reuters.

Blocul comunitar a înregistrat anul trecut un comerț bilateral record cu China, dar acesta este "foarte dezechilibrat", a declarat Dombrovskis sâmbătă, într-un discurs susținut la conferința anuală Bund Summit de la Shanghai, citând un deficit comercial de aproape 400 de miliarde de euro.

Dombrovskis, care este și comisarul pentru comerț al blocului comunitar, se află într-o vizită de patru zile în China, în căutarea unor legături economice mai echilibrate cu UE.

El a sosit la puțin peste o săptămână după ce Comisia Europeană a declarat că va stabili dacă sunt necesare tarife punitive pentru protejarea producătorilor auto din UE de importurile mai ieftine de vehicule electrice chineze.

Vizita este menită să reînnoiască dialogul cu China după pandemia COVID-19, ambele părți încercând să calmeze tensiunile pe teme care variază de la investiții străine, comerț și geopolitică, precum și criticile occidentale la adresa apropierii Beijingului de Moscova.

"Crearea unei piețe deschise între membrii săi a fost unul dintre principiile fondatoare ale UE. Ne-am angajat, de asemenea, în favoarea unui comerț global liber și echitabil. Iar este cuvântul cheie aici", a spus el.

El a dat ca exemplu deficitul comercial al blocului, adăugând că "UE trebuie să se protejeze și în situațiile în care se abuzează de deschiderea sa".

"Acest lucru înseamnă reducerea la minim a dependențelor noastre strategice pentru un număr restrâns de produse strategice", dar strategia economică a UE s-a concentrat pe reducerea riscurilor, nu pe decuplare, a spus el.

"UE nu are nicio intenție de a se decupla de China".

Comisia Europeană anunța recent că va stabili dacă sunt necesare tarife punitive pentru protejarea producătorilor auto din UE de importurile mai ieftine de vehicule electrice chineze. În replică, Ministerul Comerţului de la Beijing spunea că investigaţia va avea un impact negativ asupra legăturilor economice şi comerciale.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: China ue