Ministrul moldovean de Externe, Andrei Stratan, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă că “Republica Moldova nu are alte obiective mai importante decât reintegrarea teritorială a statului şi aderarea la UE”
Ministrul moldovean de Externe, Andrei Stratan, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă că “Republica Moldova nu are alte obiective mai importante decât reintegrarea teritorială a statului şi aderarea la UE”. Concomitent, autorităţile comuniste de la Chişinău întreţin relaţii ostile cu România care, potrivit europarlamentarului român Maria Petre, poate contribui cel mai eficient cel puţin la atingerea celui de-al doilea deziderat. Întrebat despre costurile realipirii Transnistriei la Republica Moldova, Stratan (foto) a spus că asemenea calcule s-au făcut, dar a refuzat să numească o cifră concretă. El a menţionat totodată că autorităţile de la Chişinău mizează în acest sens pe sprijinul UE. Stratan a subliniat că “partenerii europeni” şi-au confirmat “interesul şi disponibilitate, inclusiv financiară, să asiste Republica Moldova”.
DESPRE NATO. Solicitat să prezinte eventuala poziţie a Chişinăului în cazul aderării, în următorii ani, a Ucrainei la NATO, Stratan a declarat că proiectul Concepţiei cu privire la securitatea statului finalizat recent reconfirmă fără echivoc statutul de neutralitate al Moldovei. “Această prevedere a Constituţiei nu va fi modificată. Vom prelua practica ţărilor membre ale UE care nu sunt parte la Alianţa Nord-Atlantică, dar care au o cooperare constructivă cu NATO”, a precizat el. De asemenea, şeful diplomaţiei moldovene a menţionat că deocamdată, pe canale diplomatice, Chişinăul nu a primit vreun răspuns oficial din partea ţărilor NATO privind recunoaşterea neutralităţii Republicii Moldova – deziderat asupra căruia preşedintele Vladimir Voronin a insistat la summit-ul NATO de la Bucureşti.
DIFERENDUL TRANSNISTREAN. Referindu-se la posibila întrevedere Voronin-Smirnov şi la condiţionarea de către liderul transnistrean a acesteia cu recunoaşterea independenţei Transnistriei, Andrei Stratan a spus că nu cunoaşte o dată precisă când va avea loc întâlnirea, dar a dat asigurări că “la baza reglementării problemei transnistrene va sta legea votată de Parlamentul de la Chişinău în 2005 despre principiile de bază ale statutului regiunii transnistrene în cadrul Republicii Moldova”.
Ministrul de Externe a adăugat că Moldova trebuie să profite de această şansă care s-a ivit pentru soluţionarea diferendului transnistren “în pofida tensiunilor care s-au acumulat pe parcursul ultimilor ani, inclusiv în inima şefului statului, care a fost împiedicat să se deplaseze în regiunea transnistreană şi căruia i s-au creat probleme chiar şi atunci când a trebuit să-şi petreacă mama în ultimul drum”. (…) “Toate acestea nu se uită, dar interesul naţional al preşedintelui statului trebuie apreciat, pentru că este mai sus de toate”, a conchis Stratan.
- Vitalie Călugăreanu, Chişinău