x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE va propune începerea discuțiilor de aderare cu Ucraina

UE va propune începerea discuțiilor de aderare cu Ucraina

de Redacția Jurnalul    |    08 Noi 2023   •   12:15
UE va propune începerea discuțiilor de aderare cu Ucraina
Sursa foto: Hepta

Un raport privind propunerea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană urmează să fie publicat miercuri, au anunțat doi oficiali europeni sub rezerva anonimatului.

Documentul va explica dacă Ucraina a îndeplinit cerințele cheie pentru a deveni membru al UE și va analiza ofertele altor țări candidate, potrivit Sky News.

În iunie, Comisia UE a anunțat că Ucraina a îndeplinit două din șapte condiții necesare pentru a începe discuțiile de aderare.

Vicepremierul ucrainean Olha Stefanishyna a declarat că Ucraina se așteaptă la o evaluare pozitivă din partea UE.

Doi oficiali UE au spus luni că recomandarea Comisiei va fi ca blocul să inițieze negocierile de aderare atât cu Ucraina, cât și cu Republica Moldova, imediat ce acestea îndeplinesc toate condițiile restante.

Ambii oficiali au susținut că au văzut proiectul de raport care urmează să fie publicat miercuri. Unul dintre oficiali a mai spus că recomandările înseamnă că discuțiile cu autoritățile din Kiev și Chișinău ar putea începe anul viitor.

Cu toate acestea, discuțiile de aderare durează în general câțiva ani, deoarece candidații trebuie să îndeplinească criterii ample, iar negocierile nu duc neapărat la aderarea la UE.

De exemplu, discuțiile cu privire la candidatura Turciei pentru aderare au început în 2005, dar acum sunt efectiv înghețate.

De asemenea, blocul este precaut în ceea ce privește acceptarea țărilor care sunt în război sau au dispute teritoriale.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: uniunea europeana aderare ucraina