După ce în ajunul primei sale întâlniri bilaterale cu liderul de la Kremlin a declarat că Uniunea Europeană, Rusia și China sunt, din motive diferite, „inamicii” Statelor Unite, președintele Donald Trump a intrat în gura aliaților săi europeni, iritați de atitudinea inexplicabilă a liderului american. Nemulțumirea lor adâncește ruptura creată în relația cu SUA, imediat după ce Trump a pornit războiul comercial contra Europei.
Europa nu se mai poate baza pe deplin pe Donald Trump şi trebuie să strângă rândurile, după ce șeful Casei Albe a calificat UE drept „inamic” în domeniul comerţului, a afirmat, ieri, ministrul german de Externe, Heiko Maas, a cărui țară fusese luată la țintă fără menajamente de liderul american cu câteva zile înainte, din cauza construirii gazoductului „Nord Stream 2”, împreună cu Rusia. „Nu ne mai putem baza pe deplin pe Casa Albă (…) Pentru a ne menţine parteneriatul cu SUA, trebuie să îl reajustăm. Prima consecinţă clară nu poate fi decât să colaborăm şi mai strâns în cadrul Europei”, a precizat Maas, citat de Reuters. „Europa nu trebuie să se lase divizată, oricât de tăioase ar fi atacurile verbale şi oricât de absurde ar fi postările pe Twitter”, a mai spus ministrul german, după ce Trump afirmase la Bruxelles că Germania a devenit „prizoniera” Moscovei, din cauza importurilor de gaze rusești. „Preşedintele SUA este provocator. El încearcă să provoace o scindare în UE”, a afirmat și ministrul german pentru Afaceri Europene, Michael Roth. În opinia sa, UE n-ar trebui să rămână contrariată de comentariile lui Trump, „în parte foarte agresive, neadevărate şi nu deosebit de constructive”. „SUA nu înseamnă preşedintele Trump şi Trump nu înseamnă SUA”, a declarat, la rândul său, ministrul luxemburghez de Externe, Jean Asselborn. „Se pare că toată lumea este duşmanul său. Declaraţiile lui Trump trebuie tratate cu chibzuinţă”, a precizat și şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves le Drian. Și președintele Consiliului European, Donald Tusk (foto), l-a înțepat pe Trump, pe Twitter. „America şi Uniunea Europeană sunt cei mai buni prieteni. Cine spune că sunt inamici răspândeşte «ştiri false»”, a scris Tusk. „A-ţi numi inamici cei mai buni prieteni nu face decât să îi bucure pe adevăraţii tăi inamici”, a scris, pe aceeași rețea de socializare, și prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
Suspectat de concesii în fața Rusiei
După ce și-au exprimat indignarea față de afirmațiile lui Trump, liderii europeni i-au cerut acestuia să dea dovadă de fermitate în negocierile cu Putin. „Trebuie să reafirmăm sprijinul nostru faţă de Ucraina şi Georgia, cu ocazia summitului dintre Trump şi Putin şi să reamintim că anexarea Crimeei, situaţia din estul Ucrainei şi prezenţa militară rusă în Georgia sunt inacceptabile. Sperăm că Trump va ridica aceste chestiuni la masa discuţiilor”, a sintetizat ministrul belgian de Externe, Didier Reynders, îngrijorarea europenilor.
„Cred că avem mulţi inamici. Cred că UE e un inamic, prin ceea ce ne face în domeniul comerţului. Bineînţeles că nu ne-am gândi la UE, dar e un inamic”.
Donald Trump