x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE și NATO pun tunurile pe regimul Lukașenko

UE și NATO pun tunurile pe regimul Lukașenko

24 Mai 2021   •   10:52
UE și NATO pun tunurile pe regimul Lukașenko

Uniunea Europeană şi NATO au cerut efectuarea unei anchete internationale, după ce un avion al companiei Ryanair ce efectua un zbor Atena-Vilnius a fost constrâns de autorităţile belaruse să aterizeze la Minsk, transmite luni Reuters.

„În realizarea acestui act coercitiv, autorităţile din Belarus au pus în pericol siguranţa pasagerilor şi a echipajului”, a subliniat într-o declaraţie şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, cu câteva ore înaintea unei reuniuni a liderilor statelor membre ale UE, la Bruxelles, unde va fi abordat şi acest incident.

„O investigaţie internaţională asupra acestui incident trebuie să fie realizată pentru a verifica orice încălcare a regulilor internaţionale de aviaţie”, indică declaraţia citată.

La rândul său, Alianţa Nord-Atlantică a calificat incidentul drept „grav şi periculos” şi a solicitat de asemenea o investigaţie internaţională.

„Este un incident grav şi periculos, care necesită o anchetă internaţională. Belarusul trebuie să garanteze întoarcerea în securitate a echipajului şi a tuturor pasagerilor” la Vilnius, destinaţia iniţială a zborului, a scris, duminică, pe Twitter secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Autorităţile din Belarus au recurs la un avion de vânătoare şi au semnalat o falsă alertă cu bombă pentru a forţa un avion al companiei Ryanair ce efectua o cursă între Grecia şi Lituania - ţări membre ale UE şi ale NATO - să aterizeze duminică la Minsk, unde l-au arestat pe pasagerul Roman Protasevici, un tânăr jurnalist de opoziţie din Belarus.

×
Subiecte în articol: avion belarus