x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE va ajuta statele care nu au comandat anticipat vaccinuri antigripale

UE va ajuta statele care nu au comandat anticipat vaccinuri antigripale

21 Iul 2009   •   00:00

Comisarul european pentru Sănătate, Androulla Vassiliou, a anunţat ieri, la Lisabona, că CE va acorda ajutor statelor membre ale Uniunii Europene şi statelor vecine care nu au comandat în avans loturi de vaccinuri împotriva virusului A H1N1, relatează AFP.

"Pentru cele care încă nu au comandat (vaccinuri), vom acorda asistenţă", a declarat Vassiliou, adăugând că aproape "două treimi dintre statele Uniunii Europene" au comandat deja vaccinuri.

Pentru celelalte, precum "statele candidate la aderarea la UE", printre care Croaţia, şi statele vecine, "discuţiile au început", a precizat oficialul european, care a efectuat o vizită de trei zile în Portugalia în cadrul unui turneu în diferite state membre.

Acest ajutor ar putea implica în special coordonarea negocierilor cu laboratorul, a precizat un purtător de cuvânt al reprezentantului Comisiei Europene la Lisabona.

Vassiliou a precizat de altfel că CE ar fi preferat o abordare coordonată în ceea ce priveşte comandarea vaccinurilor, dar că "fiecare stat a preferat să decidă individual" strategia pe care o va adopta. "Comisia nu poate impune nimic", a insistat aceasta.

Oficialul apreciase sâmbătă la 60 de milioane numărul persoanelor care vor trebui vaccinate cu prioritate împotriva noii gripe în cadrul Uniunii Europene, potrivit estimărilor Centrului european pentru prevenirea şi controlul bolilor.

În măsura în care "producţia de vaccinuri va fi foarte limitată" în primă fază, "propunerea mea este ca primele vaccinuri să ajungă la categoriile de risc, angajaţii din domeniul sănătăţii sau cei care lucrează în aeroporturi şi porturi", a explicat aceasta.

Vineri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a anunţat că renunţă la a furniza statistici globale privind pandemia care se propagă cu o rapiditate "fără precedent" în raport cu alte epidemii.

Mediafax

×
Subiecte în articol: externe