x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE va lua în considerare modalități de încetare a focului în Libia

UE va lua în considerare modalități de încetare a focului în Libia

20 Ian 2020   •   12:07
UE va lua în considerare modalități de încetare a focului în Libia
Sursa foto: wikipedia

Uniunea Europeană va analiza toate modalităţile de menţinere a încetării oficiale a focului în Libia în cazul ajungerii la o astfel de evoluţie, dar orice acord de pace va avea nevoie de sprijinul real al Uniunii Europene pentru a putea rezista, a declarat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, la sosirea la Consiliul Afaceri Externe (CAE), ce are pe agendă şi dosarul libian.

''O încetare a focului implică pe cineva care să aibă grijă de asta. Nu poţi spune 'aceasta este o încetare a focului' şi apoi să uiţi. Cineva trebuie să o monitorizeze, să o gestioneze'', a afirmat Borrell răspunzând unei întrebări legate de o eventuală misiune de menţinere a păcii în Libia.

E a a lansat un apel către statele membre ale UE pentru relansarea operaţiunii navale Sophia, concepută iniţial pentru a stopa traficul de migranţi pe Mediterana şi pentru a consolida embargoul ONU asupra importurilor de arme în Libia.

''Cred că trebuie să o revitalizăm'', a spus Josep Borrell în legătură cu reluarea activităţii maritime din cadrul operaţiunii Sophia.

Componenta navală a acestei misiuni a fost suspendată anul trecut pe fondul unei dezbateri aprinse privind migraţia; experţii europeni continuă să antreneze Garda de Coastă libiană.

Liderii principalelor ţări implicate în conflictul din Libia s-au angajat duminică să respecte embargoul asupra armelor, decis în 2011 de Organizaţia Naţiunilor Unite, a anunţat cancelarul german, Angela Merkel, duminică, după conferinţa internaţională privind conflictul libian desfăşurată la Berlin.

Cancelarul Germaniei a anunţat că la conferinţă a fost convenit un acord care stabileşte un plan de pace pentru Libia, ''un proces obligatoriu", şi vor urma rapid acţiuni pentru a implementa ceea ce s-a convenit. Prima întâlnire pentru consolidarea încetării focului urmează să aibă loc curând, a spus ea.

Libia se află în criză încă de la răsturnarea dictatorului Muammar Gaddafi în 2011. În ultimele luni, un război civil a escaladat între premierul Fayez al-Serraj recunoscut internaţional şi comandantul rival Khalifa Haftar.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: ue libia incetarea focului