x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE VREA SĂ AMEŢEASCĂ O REŢETĂ TRADIŢIONALĂ/ De la vinarii francezi, pentru rosé, numai respect!

UE VREA SĂ AMEŢEASCĂ O REŢETĂ TRADIŢIONALĂ/ De la vinarii francezi, pentru rosé, numai respect!

de Irina Cristea    |    18 Mar 2009   •   00:00

Producătorii de vin din Franţa protestează faţă de intenţia Bruxelles-ului de a relaxa normele, în prezent extrem de riguroase, de producere a vinului rosé.



Spre indignarea francezilor, Comisia Europeană pregăteşte o propunere care le-ar permite producătorilor din toate statele membre ale Uniunii Europene (UE) să amestece vin alb şi vin roşu şi să comercializeze rezultatul sub titulatura de vin rosé.

În prezent, "regulile de fabricaţie" sunt extrem de stricte, scrie The Guardian. Vinul rosé provine din struguri negri supuşi unui procedeu complex în care coaja este păstrată doar câteva ore în amestec cu zeama strugurelui zdrobit. Doar ca să-i dea nuanţa de roz dorită.

Pentru francezi, a amesteca vin alb şi roşu pentru a obţine un rosé trece drept "erezie". Ei atrag atenţia asupra riscului ca piaţa să se umple de vin ieftin, de proastă calitate, distrugând o întreagă industrie. "Suntem şocaţi, mânioşi şi îngrijoraţi", spune Jean-Jacques Breban, preşedintele Asociaţiei viticultorilor din regiunea Provence, cea mai importantă producătoare de rosé.

"Dacă se schimbă regulile, noi, cei care utilziăm metode tradiţionale, nu vom mai putea concura pe piaţă. Industria va muri iar economia regiunii Provence va fi făcută una cu pamântul", adaugă el.

În apărarea planurilor sale, Comisia Europeană invocă faptul că tehnica amestecului este permisă în întreaga lume, din Australia în America, iar producătorii europeni trebuie să fie capabili să facă faţă concurenţei. Comisia va lua o decizie finală spre sfârşitul lunii aprilie. Producătorii francezi au declanşat un lobby intens pe lângă Guvernul de la Paris, pentru a-şi vedea cauza susţinută cât mai eficient la Bruxelles.

×
Subiecte în articol: externe