x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE vrea să-și umple capacitățile de stocare a gazelor naturale la minimum 80%

UE vrea să-și umple capacitățile de stocare a gazelor naturale la minimum 80%

26 Apr 2022   •   10:53
UE vrea să-și umple capacitățile de stocare a gazelor naturale la minimum 80%

UE va discuta, în această săptămână, un acord asupra achiziției de gaze pentru a umple capacitățile de stocare astfel încât să-și asigure aprovizionarea pentru iarna viitoare, arată un proiect citat de Reuters.

Comisia Europeană a prezentat un proiect legislativ de introducere a obligaţiei de stocare a gazelor naturale la minimum 80% pentru iarna următoare şi de 90% pentru anii următori. 

Însă propunerea îngrijorează unele state, precum Ungaria, Austria şi Ţările de Jos, care se tem că vor fi obligate să cumpere cantități mari de gaze la prețuri ridicate.

Totodată, documentul prevede stocarea de gaze naturale doar pentru clienții interni, niciun stat nefiind obligat să dețină rezerve folosite de un altul. Contribuţia unei ţări la umplerea facilităţilor de stocare va fi de asemenea plafonată la 35% din consumul mediu anual de gaze din ultimii cinci ani.
CE a propus un sistem de împărţire a responsabilităţilor, în care ţările care nu au facilităţi de stocare trebuie să acopere 15% din cantitatea lor anuală de gaze. Sunt exceptate de la aceste obiective Cipru, Malta şi Irlanda, care îngrijorate că vor fi forţate să plătească pentru livrări de gaze pe care nu le folosesc.

×
Subiecte în articol: ue gaze stocare