x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Partidul care nu vrea românii în UE, pe primul loc în sondajele din Marea Britanie

Partidul care nu vrea românii în UE, pe primul loc în sondajele din Marea Britanie

20 Ian 2014   •   17:55
Partidul care nu vrea românii în UE, pe primul loc în sondajele din Marea Britanie

Partidul UK Independence Party (UKIP), condus de Nigel Farage, europarlamentarul care a devenit faimos prin discursurile împotriva românilor şi a bulgarilor, se află pe primul loc în preferinţele electoratului din Marea Britanie, întrecând laburiştii, conservatorii şi liberal democraţii, se arată într-un sondaj comandat de publicaţia The Independent.

Preşedintele UKIP, Nigel Farage, se află pe locul doi în topul preferinţelor electoratului, fiind întrecut doar de premierul David Cameron.

Întrebaţi care partid se află în topul preferinţelor lor, repondenţii britanici au indicat UKIP (27%), Partidul Laburist (26%), Partidul Conservator (25%) şi Partidul Liberal Democrat (14%).

Întrebaţi ce politicieni se află în topul preferinţelor, repondenţii l-au indicat pe premierul David Cameron pe primul loc (27%), urmând Nigel Farage (22%), laburistul Ed Miliband (18%) şi liberal-democratul Nick Clegg (13%).

Sondajul se referă la preferinţele electoratului. Întrebaţi cu cine ar vota efectiv dacă mâine ar fi alegeri, situaţia stă altfel.

Astfel, laburiştii ar obţine 35% din voturi, conservatorii 30% din voturi, UKIP 19% din voturi, iar liberal democraţii 8%.

Popularitatea UKIP a crescut în ultimul an în special din cauza discursului foarte dur al membrilor săi împotriva imigranţilor din România şi Bulgaria, în contextul expirării restricţiilor pe piaţa muncii pentru români şi bulgari la 1 ianuarie 2014.

Preşedintele Nigel Farage, într-un discurs faimos din Parlamentul European, ţinut anul trecut în martie, afirma că România şi Bulgaria nu ar fi trebuit să fie primite în Uniunea Europeană.

"Aceste două țări sunt măcinate de corupţie şi criminalitate organizată. Acestor două ţări nu ar fi trebuit să li se permită de la bun început aderarea la Uniunea Europeană. Vreau s-o spun clar, noi, cei din UKIP, nu credem că e bine să avem frontierele total deschise, de anul viitor, pentru ca un număr nelimitat de oameni din aceste ţări să vină în Marea Britanie pentru a lucra şi să mai pretindă şi beneficii. (...) Doamnelor şi domnilor, avem de a face cu o problemă majoră. Nu trebuie să existe o uniune politică cu România şi Bulgaria", declarase Farage.

Ukip are în prezent 11 locuri din cele 73 acordate Marii Britanii în Parlamentul European, la alegerile din 2009. În perspectiva alegerilor europarlamentare de anul acesta, Farage vorbea de "un cutremur politic" pe care partidul său îl va produce.

"Ukip este un partid de cursă lungă. În iunie 2014 vom avea alegeri europene. Atunci Ukip va provoca un cutremur politic în Marea Britanie. Acesta este scopul partidului", a declarat Farage.

Punctele cheie din programul partidului UKIP sunt scăderea cu o treime a numărului de imigranţi, scăderea cu o treime a deficitului bugetar şi stabilirea unei limite la acordarea de ajutoare sociale pentru străini.

×