x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ultimul dictator din Europa

Ultimul dictator din Europa

de Anca Aldea    |    08 Mar 2011   •   18:03
Ultimul dictator din Europa
Sursa foto: /AFP/Mediafax

155386-afp-viktor-drachev-162992-01-02.jpgÎn timp ce Orientul Mijlociu este în flă­cări, organizaţia „Eliberaţi Be­la­ru­sul acum” face un apel la regimurile occidentale să-şi îndrepte privirea şi spre ţara condusă cu mână de fier, de la obţinerea independenţei de URSS (1994), de Alexandr Lukaşen­ko (foto). Într-un amplu articol-mani­fest publicat pe site-ul ziarului The Independent, Natalia Ko­lia­da, mem­bră a organizaţiei sus-amin­ti­te spune: „Nu avem gaze, nu avem petrol, nu avem nimic de in­te­res geopolitic (...). Dar avem oameni. Vă rugăm nu aş­tep­taţi ca aceşti oa­meni să fie ucişi pe străzi”.

Politica „pumnului în gură” are numeroşi „clienţi”, smulşi din toate mediile sociale. Politicieni, actori, academicieni, oameni obişnuiţi etc. au trecut cel puţin o dată pe porţile Securităţii pentru cine ştie ce motive.

Toţi cei şapte candidaţi la prezidenţialele din decembrie 2010, care au cutezat să se prezinte pe liste îm­po­triva lui Lukaşenko, au ajuns fie după gratii, fie în arest la domici­liu. Mo­tivul? Organizare de proteste de masă, infracţiune pedepsită, conform legii, cu 15 ani de închisoare. Aceeaşi soartă au avut-o şi cinci avocaţi care au apărat în instanţă 700 de cetăţeni obişnuiţi arestaţi de miliţia belarusă. Săptămâna trecută, un purtător de cuvânt al unui important lider din Opo­ziţie a fost condamnat la patru ani de închisoare într-un proces care a durat doar câteva ore. Alexander Os­troşenko (30 de ani) a fost ţinut în sala de judecată într-o cuşcă din fier. Sentinţa, dată pe baza „do­ve­zi­lor”, potrivit cărora Ostro­şen­ko a comis „acte de vandalism” în timpul protestelor din Minsk din noaptea alegerilor, va fi executată într-o închisoare de maximă siguranţă(!). Recent, preşedintele Luka­şen­ko a declarat că Europa şi SUA ar trebui în­vi­­novăţite pentru ins­ti­garea de­libe­rată la proteste de stra­­dă.

×
Subiecte în articol: externe