x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ultimul nivel al sancţiunilor economice – decuplarea Rusiei din sistemul SWIFT

Ultimul nivel al sancţiunilor economice – decuplarea Rusiei din sistemul SWIFT

de Dan Constantin    |    28 Feb 2022   •   07:10
Ultimul nivel al sancţiunilor economice – decuplarea Rusiei din sistemul SWIFT

Excluderea băncilor rusești din sistemul global de plăți SWIFT este considerată a fi cea mai dură sancțiune aplicată regimului de la Kremlin ca urmare a agresiunii militare împotriva Ucrainei.

Doar amintită ca o posibilitate în prima tranșă de măsuri anunțate de Uniunea Europeană și de Statele Unite, această lovitură dată Rusiei din partea Occidentului a fost formalizată sâmbătă, după ce mai multe țări europene au renunțat la rezervele pe care le aveau față de această opțiune. Consecințele și eficiența excluderii Rusiei din SWIFT a fost analizată prin prisma efectului de perturbare mai larg pe piețele globale, dar și prin faptul că băncile rusești și-au pregătit un sistem alternativ de plăți.

Blocarea băncilor rusești la sistemul SWIFT este prezentată ca „o bombă atomică” detonată în sistemul financiar al Rusiei, considerată țară agresoare. În fiecare zi, acest sistem face posibilă gestionarea a peste 42 de milioane de mesaje privind schimburile financiare internaționale. Prin SWIFT se validează majoritatea tranzacțiilor comerciale trecute prin sistemul bancar, la el fiind conectate circa 11.000 de instituții financiare din peste 200 de țări. Practic, întreg ansamblul complex al economiei mondiale de la comenzi, tranzacții, confirmări de plată, până la ordine bursiere, schimburi valutare este trecut prin SWIFT. Sistemul a fost creat începând din 1973 și gestionează acum un flux uriaș de mesaje esențiale pentru funcționarea comerțului și a tranzacțiilor financiare internaționale. Ca urmare, deconectarea băncilor din Rusia ar avea un efect rapid blocant al tranzacțiilor cu această piață și consecințe pentru operațiile de import-export. În 2014, după ocuparea Crimeei, sancțiunea, doar fluturată atunci, a fost estimată că putea reduce cu 5% PIB-ul Rusiei. Motiv pentru care acum, sancțiunea este considerată că ar avea efect maxim de „pedepsire” a regimului lui Putin pentru atacarea Ucrainei.

Anunțul de unitate  de la miezul nopții

Mai multe țări europene au avut rețineri pentru aplicarea acestei măsuri în pachetul de sancțiuni anunțate la Bruxelles. Germania, Italia, Franța, Ungaria, Luxemburg și-au motivat prudența prin efectul de bumerang asupra propriilor economii legate mai ales de importul de gaz din Rusia și expunerea unor bănci pe această piață. După ultime evaluări și negocieri, ele au acceptat măsura, Germania fiind convinsă cel mai greu de efectul unilateral al sancțiunii asupra Rusiei. Abia sâmbătă târziu, aproape de miezul nopții, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a făcut marele anunț, printr-o declarație de presă, prin care a prezentat angajamentul liderilor occidentali pentru aplicarea de noi sancțiuni, mult mai drastice. Anunțul este din partea liderilor Comisiei Europene, Franței, Germaniei, Italiei, Regatului Unit, Canadei și Statelor Unite, ceea ce arată unitatea de a „condamna războiul declanșat de Putin și atacurile asupra națiunii suverane și a poporului Ucrainei”. În termeni drastici, declarația arată că „vom cere socoteală Rusiei și ne vom asigura colectiv că acest război este un eșec strategic pentru Putin” și adaugă faptul că „pe măsură ce forțele ruse lansează atacul asupra Kievului și a altor orașe ucrainene, suntem hotărâți să continuăm să impunem Rusiei costuri care vor izola și mai mult Rusia de sistemul financiar internațional și de economiile noastre”. Declarația Ursulei von der Leyen mai precizează: „Vom  implementa aceste măsuri în zilele următoare”.

Care este substanţa noilor măsuri de sancţionare?

Principala măsură care extinde sancțiunile economice împotriva Rusiei este decuplarea băncilor statului agresor de la sistemul financiar internațional. Comunicatul este clar în privința prioritizării și a amploarei pachetului suplimentar de sancțiuni convenite.

„În primul rând, ne angajăm să ne asigurăm că băncile rusești selectate sunt eliminate din sistemul de mesagerie SWIFT. Acest lucru va asigura că aceste bănci sunt deconectate de sistemul financiar internațional și le va afecta capacitatea de a opera la nivel global.

În al doilea rând, ne angajăm să impunem măsuri restrictive care să împiedice Banca Centrală a Rusiei să-și desfășoare rezervele internaționale în moduri care să submineze impactul sancțiunilor noastre.

În al treilea rând, ne angajăm să acționăm împotriva oamenilor și entităților care facilitează războiul din Ucraina și activitățile dăunătoare ale guvernului rus. Mai exact, ne angajăm să luăm măsuri pentru a limita vânzarea de cetățenie – așa-numitele pașapoarte de aur – care să permită rușilor bogați acces la sistemele noastre financiare.

În al patrulea rând, ne angajăm să lansăm săptămâna viitoare un grup operativ transatlantic care va asigura implementarea efectivă a sancțiunilor noastre financiare prin identificarea și înghețarea  activelor persoanelor și companiilor sancționate care există în jurisdicțiile noastre”.

Angajamentul părților semnatare adaugă și precizări care îi vizează pe oligarhii ruși apropiați de Kremlin, pe oficialii regimului Putin și familiile acestora „pentru a identifica și îngheța activele pe care aceștia le dețin”. De asemenea, se declanșează, împreună cu alte guverne, o acțiune pentru „a detecta și împiedica mișcarea  câștigurilor obținute ilegal și pentru a le refuza acestor indivizi capacitatea de  a-și ascunde bunurile în jurisdicții din întreaga lume”. În fine, vor fi intensificate acțiunile împotriva dezinformării și a altor forme de război hibrid.

Ce este SWIFT

SWIFT – acronimul pentru Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication – este un conglomerat bancar fondat în 1973, în Belgia, pentru a procesa comunicațiile privind transferul de plăți între bănci din diferite țări. O bancă este identificată printr-un cod format din opt până la 11 cifre. Codul SWIFT indică numele băncii, codul internațional al țării și codul localității. El este, de fapt, o adresă electronică prin care se facilitează tranzacțiile internaționale mai precis și mai sigur. Principalele operațiuni realizate cu ajutorul codului SWIFT sunt transferuri de depozite bancare dispuse de clienții băncilor; transferuri de depozite rezultate în urma tranzacțiilor interbancare; confirmări de cumpărări sau vânzări de titluri; deschideri de acreditive.

De menționat că aproximativ jumătate din toate plățile transfrontaliere de mare valoare din lume au folosit rețeaua SWIFT.

Rusia a creat un sistem propriu de mesagerie bancară

Pentru a nu fi dependentă total de sistemul SWIFT, Rusia a lucrat să-și construiască modalități alternative de comunicare a tranzacțiilor financiar-bancare. După 2014 și anexarea Crimeei, când s-a luat în calcul sancționarea Rusiei prin deconectarea de la SWIFT, rușii și-au dezvoltat propriul sistem de mesagerie – SPFS – care nu este atât de eficient ca modelul copiat. El reunește doar 400 de instituții, majoritatea din Rusia, cu puține conectări de bănci străine importante. Nu funcționează non-stop, iar dimensiunea mesajelor nu poate depăși 20 de kilobiți, față de 10 megabiți pentru sistemul SWIFT. Potrivit băncii centrale ruse, utilizarea SPFS s-a dublat în 2020, ajungând la 20 de milioane de mesaje pe lună. Sistemul acoperă doar 20 la sută din toate tranzacțiile financiare rusești, obiectivul anunțat fiind să atingă o treime până în 2023. După 2014, Rusia și-a dezvoltat și propria schemă națională de plată, numită MIR, pentru a nu mai depinde de Visa și Mastercard.

 

Ursula von der Leyen a făcut anunțul suplimentării sancțiunilor economice împotriva Rusiei în noaptea de sâmbătă spre duminică, în timp ce Kievul se afla sub asaltul trupelor rusești

 

„Suntem alături de poporul ucrainean în această oră întunecată”

Ursula von der Leyen

×
Subiecte în articol: swift