x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un acuzat pentru criza globală

Un acuzat pentru criza globală

29 Sep 2010   •   00:00

Islanda e pe cale să ofere primul "ţat ispăşitor" pentru criza financiară mondială. Este vorba despre fostul premier Geir Haarde, care va compărea în faţa unui tribunal special pentru că nu a împiedicat prăbuşirea financiară a Islandei, în 2008.

Decizia ar putea să-l transforme în primul lider mondial pus sub acuzare pentru criza financiară globală, transmite AP. Dacă va fi găsit vinovat, Haarde ar putea fi condamnat la doi ani de închisoare.

AP scrie că tribunalul care va lua în discuţie acuzaţiile la adresa lui Haarde nu s-a întrunit niciodată în întreaga istorie a Islandei. Data audierilor nu a fost încă stabilită.

Haarde (59 de ani), fostul lider al Partidului Independenţei, a renunţat la putere anul trecut şi urmează un tratament contra cancerului la esofag.

"Voi răspunde acuzaţiilor şi voi fi reabilitat. Am un trecut curat", a spus fostul premier, care denunţă o "persecuţie politică". În trecut, Haarde a acuzat băncile, afirmând că autorităţile guvernamentale şi cele de supraveghere a sistemului financiar au făcut "tot ce au putut" pentru a preveni criza.

×