Astăzi se împlineşte un an de la protestele violente de la 7 aprilie 2009 soldate cu decese şi cu devastarea clădirilor Preşedinţiei şi Parlamentului Republicii Moldova. Până acum a ajuns în penitenciar o singură persoană. Este vorba despre un protestatar care luase atunci, din cantina Legislativului, câteva farfurii. Provocatorii care au aruncat cu pietre, dar şi poliţiştii care au intervenit în forţă în acea noapte, iar ulterior i-au maltratat pe tineri în comisariatele de poliţie sunt în libertate.
Acum un an, la 7 aprilie în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău a avut loc o acţiune de protest organizată de tineri împotriva rezultatului scrutinului parlamentar de la 5 aprilie, care a scos învingător Partidul Comuniştilor. Deoarece mass-media erau controlate aproape în totalitate de guvernarea comunistă, tinerii s-au mobilizat prin intermediul reţelelor de socializare din reţeaua internet. "Dacă nu ai votat pentru PCRM ia o lumânare şi ieşi în stradă!!! Ne vedem la ora 18:00, la monumental lui Ştefan cel Mare!". Pe fondul senzaţiei că alegerile au fost fraudate masiv în favoarea comuniştilor, la 6 aprilie, dimineaţa, tinerii şi-au transmis acest mesaj pe toate căile posibile, inclusiv prin SMS. A doua zi a avut loc pogromul. Peste o sută de provocatori mascaţi au fost infiltraţi în mulţimea de protestatari paşnici adunaţi în centrul Chişinăului la ceea ce ei au numit "zi de doliu naţional". Protestul a fost deturnat! În timpul zilei, poliţia a intervenit haotic, provocând mulţimea. În consecinţă, clădirile Preşedinţiei şi Parlamentului au fost devastate. Pe clădirea Preşedinţiei a fost arborat tricolorul românesc, iar aceasta i-a servit temei ex-preşedintelui comunist, Vladimir Voronin, să acuze România şi opoziţia de atunci din Republica Moldova de tentativă de lovitură de stat. Ambasadorul României a fost expulzat, iar Moldova şi-a închis hotarele şi a introdus regim de vize pentru cetăţenii români.
În noaptea de 7 aprilie 2009, un grup de tineri rămăsese în Piaţa Marii Adunări Naţionale să protesteze în continuare. La miezul nopţii, Brigada cu destinaţie specială "Fulger" a intervenit în forţă, utilizând armele. În centrul Chişinăului a avut loc un masacru care a durat 15 minute şi care s-a soldat cu decese. Ulterior, până dimineaţă şi a doua zi, tinerii erau prinşi de pe stradă, transportaţi în comisariatele de poliţie, bătuţi şi somaţi să recunoască prin semnătură că ar fi participat la "tentativa de lovitură de stat".
Deşi pe fonul acelor evenimente, la 29 iulie 2009, ca urmare a alegerilor parlamentare anticipate au venit la putere forţele democratice, până acum dosarul "7 aprilie" rămâne nefinisat. Fostul ministru de Interne, Gheorghe Papuc, şi ex-comisarul Chişinăului, Vladimir Botnari, s-au ales cu dosare penale pentru neglijenţă în serviciu, dar vinovăţia lor încă nu a fost dovedită în instanţă. Ex-preşedintele Vladimir Voronin, care a recunoscut că a coordonat personal acţiunile poliţiei în acele zile, este acum deputat cu imunitate. Până săptămâna trecută, poliţiştii suspectaţi că ar fi participat la masacrul din Piaţa Marii Adunări Naţionale şi din comisariatele de poliţie se aflau încă în funcţie. Culmea, unii dintre ei fusese avansaţi de actuala guvernare.
Cu riscul de a zdruncina alianţa de guvernare, săptămâna trecută preşedintele interimar al Republicii Moldova, liderul PL, Mihai Ghimpu, şi primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, vicepreşedinte PL, au prezentat la o conferinţă de presă imagini de pe camerele de supraveghere instalate pe clădirea Guvernului. În acele imagini se vede clar cum este omorât de poliţişti protestatarul Valeriu Boboc, iar alţi tineri sunt bătuţi şi aruncaţi în maşini cu remorci ale Ministerului de Interne. Până acum, noile autorităţi evită să spună cine a dat, în noaptea de 7 spre 8 aprilie, ordin poliţiei să intervină în forţă împotriva celor aproximativ 70 de tineri rămaşi în centrul Chişinăului. Deşi ex-preşedintele Vladimir Voronin a recunoscut public că a coordonat personal acţiunile poliţiei în acele zile, până la această oră, în Parlamentul Republicii Moldova nu există un demers al procurorului general de ridicare a imunităţii deputatului Voronin, pentru a putea fi trimis în judecată.
Marţi, Procuratura Generală a anunţat că un angajat al Comisariatului General de Poliţie a fost reţinut, fiind suspectat de omorârea lui Valeriu Boboc. Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a făcut publică o listă de 25 de poliţişti, inclusiv foşti şefi din poliţia capitalei, pe care i-a recunoscut în imaginile luate de pe camerele de supraveghere. După ce au fost făcute publice imaginile respective, Ministerul moldovean de Interne a anunţat că a suspendat din funcţie 15 poliţişti, iar procurorul general, Valeriu Zubco, a declarat că prin prezentarea acelor imagini a fost prejudiciată ancheta.
La rândul său, Dorin Chirtoacă a spus că a fost nevoit să facă publice imaginile, "pentru ca oamenii să cunoască adevărul şi persoanele vinovate să fie trase la răspundere". El s-a arătat nemulţumit de modul cum decurge ancheta şi de menţinerea în funcţie a poliţiştilor "care au slujit dictatura".