x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un angajat al ambasadei israeliene strică relațiile cu Londra

Un angajat al ambasadei israeliene strică relațiile cu Londra

de Şerban Mihăilă    |    09 Ian 2017   •   12:45
Un angajat al ambasadei israeliene strică relațiile cu Londra
Sursa foto: AXEL HEIMKEN/EPA

Un oficial al ambasadei Israelului din Marea Britanie a fost filmat cu o cameră ascunsă de către un jurnalist sub acoperire, în timp ce-și exprima dorința de a-i „înlătura” pe secretarul de Stat pentru Afaceri Externe, Sir Alan Duncan, precum și pe câțiva parlamentari britanici, ostili intereselor israeliene.

 

Shai Masot, consilier politic la ambasada israeliană, a căzut în capcana întinsă de un jurnalist de la Al-Jazeera, care s-a prezentat drept membru al unei organizații laburiste de lobby pentru Israel. La o întâlnire „în trei”, la care a mai participat și Maria Strizzolo, asistentă a ministrului britanic al Educației și fostă consilieră politică a unor politicieni conservatori, Masot a fost surprins într-un restaurant londonez, cerând înlăturarea unor oameni politici britanici, care se opun Israelului, scrie BBC.

„Pot să vă dau câteva nume ale unor membri ai parlamentului pe care aș sugera să-i înlăturați?”, o întreabă Masot pe Strizzolo, în timpul întâlnirii filmate în octombrie 2016 și difuzate, în acest weekend, de mass-media internaționale. Masot s-a referit apoi direct la adjunctul șefului diplomației britanice, secretarul de Stat pentru Afaceri Externe, Sir Alan Duncan, despre care a precizat că „ne face probleme”, mai scrie BBC, citând din materialul realizat de Al-Jazeera. Sir Alan Duncan, care a descris extinderea coloniilor israeliene drept „o pată pe obrazul planetei”, este considerat o problemă mai mare decât șeful său, ministrul britanic al Afacerilor Externe, Boris Johnson. Despre acesta din urmă, Masot afirmă: „Lui nu-i pasă. Știi bine că este un idiot, care a devenit ministru de Externe fără a avea responsabilități. Dacă s-ar întâmpla ceva, nu ar fi vina lui...  aceasta i-ar aparține lui Alan Duncan”.

Actualul secretar de Stat pentru Afaceri Externe lansase un atac tăios la adresa Israelului, în 2014, atunci când parlamentarii britanici au susținut ideea unui stat palestinian. La vremea respectivă, el califica implantările evreiești drept „un act de hoție”, amintește BBC. Un alt nume menționat de Masot este cel al lui Crispin Blunt, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera Comunelor, care și-a manifestat, la rândul său, susținerea față de cauza palestiniană.

 

Maria Strizzolo a declarat pentru „The Guardian” că afirmațiile sale au fost scoase din context, iar toată discuția nu a fost altceva decât „o bârfă inofensivă”.

 

Ambasadorul Israelului în Marea Britanie, Mark Regev, și-a cerut scuze față de Duncan și a declarat că aceste comentarii „sunt total inacceptabile” și nu reprezintă poziția ambasadei sau a guvernului israelian. Într-un comunicat oficial, se precizează că Masot nu ar avea statut de diplomat și ar fi fost angajat la ambasadă pe un post de debutant, urmând să-și termine contractul în scurt timp. „Marea Britanie are o relație solidă cu Israelul și considerăm închis acest subiect”, mai arată comunicatul.

 

×