x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un avion cu 168 de persoane la bord s-a prăbuşit în nordul Iranului

Un avion cu 168 de persoane la bord s-a prăbuşit în nordul Iranului

15 Iul 2009   •   00:00
Un avion cu 168 de persoane la bord s-a prăbuşit în nordul Iranului

Un avion de linie al companiei Caspian Airlines, cu 168 de persoane la bord, s-a prăbuşit în nordul Iranului la ora 11.49 (10.19 ora României), potrivit aviaţiei civile şi presei iraniene. Potrivit site-ului televiziunii de stat, toate persoanele au murit.

Potrivit agenţiei oficiale IRNA, avionul a decolat de pe aeroportul internaţional Imamul Khomeiny din Teheran şi s-a prăbuşit după 16 minute, în apropiere de satul Janat-Abad, în provincia Qazvin.

Avionul, care aparţine Caspian Airlines, este de tip Tupolev, a anunţat agenţia IRNA, precizând că toate persoanele aflate la bord au murit, relatează Sky News, citat de Mediafax.

Directorul serviciilor de urgenţă din Qazvin, Hossein Bahzadpour, a declarat că avionul s-a rupt în bucăţi care au luat foc şi sunt împrăştiate la faţa locului.

"Este foarte probabil că toate persoanele aflate la bord au murit", precizează Bahzadpour.

Oficialul iranian nu a dezvăluit numărul persoanelor care se aflau la bord. Iniţial, televiziunea publică iraniană a anunţase că este vorba de 150 de pasageri.

Caspian Airlines este o companie aeriană ruso-iraniană înfiinţată în 1993.

UPDATE. Majoritatea pasagerilor erau armeni, relatează AP, Reuters şi Interfax, citând surse aeroporturare din Erevan. În avionul de fabricaţie rusească, ce efectua zborul 7908 de la Teheran la Erevan, se aflau şi cetăţeni georgieni. Conform informaţiilor ce parvin de la locul accidentului, nu există supravieţuitori.

Reprezentanţi ai serviciilor de intervenţie au declarat că avionul este distrus complet, iar rămăşiţele sale au luat foc.

UPDATE. "Aeronava a fost distrusă în totalitate şi s-a rupt în bucăţi", a declarat colonelul Massud Jafari-Nassab, şeful poliţiei provinciei Qazvin. "Toate persoanele de la bordul avionului probabil au murit", a afirmat el, adăugând că este vorba despre un aparat de tip Tupolev. "Corpurile celor aflaţi la bord au ars în totalitate sau au fost distruse", a afirmat el.

"Din nefericire, din cauza exploziei puternice şi a gradului ridicat al arsurilor suferite de victime, nu putem face nimic. Nu putem decât să ridicăm cadavrele", a declarat un alt oficial pentru agenţia Mehr.

În ultimii zece ani, Iranul a cunoscut mai multe catastrofe aeriene. Flota sa aeriană civilă şi militară se află într-o stare critică din cauza vechimii şi a lipsei de reparaţii ca urmare a sancţiunilor impuse de Statele Unite în anii '80, după revoluţia islamică şi luarea de ostatici în ambasada americană de la Teheran.

La sfârşitul lui 2006, un avion militar iranian s-a prăbuşit la decolare la Teheran, provocând moartea celor 39 de persoane aflate la bord, dintre care 30 de membri ai Gardienilor Revoluţiei.

În decembrie 2005, un aparat de tipul Lockheed C-130 a căzut într-o zonă locuită chiar după decolarea de pe aeroportul Mehrabad din Teheran, provocând moartea a 108 de persoane.

UPDATE.  Accidentul avionului Tu-154 a fost provocat de un incendiu la unul dintre reactoare, potrivit televiziunii publice armene, relatează RIA Novosti în pagina electronică, citată de Mediafax. "Avionul companiei Caspian Airlines (...) s-a prăbuşit în jurul orei locale 12 în apropierea oraşului Qazvin. Aparatul a fost complet distrus. Potrivit ultimelor date, accidentul a fost provocat de un incendiu la unul dintre reactoare", a anunţat televiziunea, fără a-şi preciza sursele.

×
Subiecte în articol: externe bord