x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un avion libian MiG-23 s-a prăbuşit, după raiduri asupra Statului Islamic

Un avion libian MiG-23 s-a prăbuşit, după raiduri asupra Statului Islamic

09 Feb 2016   •   00:30
Un avion libian MiG-23 s-a prăbuşit, după raiduri asupra Statului Islamic
Sursa foto: wikipedia.org

Un avion de luptă al guvernului libian recunoscut internaţional s-a prăbuşit luni în estul ţării după ce a efectuat bombardamente asupra poziţiilor deţinute de gruparea Statul Islamic (SI), potrivit unor surse militare, citate de AFP.

Pilotul avionului de tip MiG-23, Younes al-Dilani, "a supravieţuit prăbuşirii" în regiunea Wadi Khaled, la circa 1.100 de kilometri est de Tripoli, a făcut cunoscut Nasser el-Hassi, purtătorul de cuvânt al forţelor fidele guvernului instalat în localitatea Al Bayda (est).

Înainte de a se prăbuşi, avionul a efectuat raiduri asupra poziţiilor SI din regiunile situate la circa 15 kilometri de oraşul Derna.

Nasser el-Hassi a refuzat să precizeze cauzele accidentului, însă agenţia libiană Lana, apropiată guvernului recunoscut, l-a atribuit "unei probleme tehnice".

Două autorităţi îşi dispută puterea în ţara aflată în război, una - apropiată unei coaliţii a miliţiilor - cu sediul în capitala Tripoli, iar cealaltă, recunoscută de comunitatea internaţională, exilată în estul ţării.

La începutul lui ianaurie, un MiG-23 s-a prăbuşit în estul libian. Autorităţile s-au referit la o problemă tehnică, dar SI a anunţat că l-a doborât.

Derna, sub controlul "Mujahideen Shura Council" - a coaliţie a miliţiilor islamiste care se opun autorităţilor recunoscute -, este frecvent ţinta jihadiştilor din rândul SI, staţionaţi la periferia oraşului de unde au fost alungaţi în iulie.

Libia s-a confruntă cu haosul după răsturnarea de la putere a dictatorului Muammar Gaddafi în 2011. În ultimele luni, situaţia a permis SI să se stabilească şi să preia controlul asupra oraşului Sirte, la 450 de de kilometri est de Tripoli, şi în împrejurimi.

Sursa - Agerpres

×