Comisarul maltez John Dalii a demisionat la 16 octombrie, deoarece numele său apărea intr-o investigaţie a Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF). Demisia este urmarea depunerii unei plangeri de către o companie producătoare de tutun – Swedish Match - şi face obiectul unei investigaţii a Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF). Compania care a depus plangerea sugera că un antreprenor maltez s-ar fi folosit de contactele sale cu comisarul Dalli pentru a i-ncerca să obţină avantaje financiare in schimbul incercării de a influenţa o propunere legislativă.
Nu sunt dovezi clare
Directorul general al Oficiului European de Luptă Antifraudă, Giovanni Kessler, a declarat că deşi OLAF nu a găsit dovezi clare privind participarea directă a comisarului pentru Sănătate la cazul de trafic de influenţă achetat în luna mai şi până acum, totuşi, comisarul Dalli era la curent cu practicile unui apropiat al său.
“În nici un moment comisarul Dalli nu a făcut nimic pentru a preveni sau pentru a se disocia de aceste fapte sau pentru a raporta aceste fapte cu care era la curent, deci, ceea ce am spus în raport - şi nu ştiu dacă poate fi considerată o fraudă, poate că este doar o problemă lingvistică - concluzia raportului este deci că John Dalli ştia de o persoană apropiată care a cerut în mod repetat bani de la o companie, promiţând în schimb să uzeze de influenţa sa pe lângă comisar, în încercarea de a influenţa deciziile Comisiei Europene. Concluzia OLAF este că comisarul Dalli ştia, dar nu a făcut nimic pentru a preveni, stopa sau pentru a raporta aceste evenimente”, a declarat Giovanni Kessler.
Victima industriei tutunului
Numai că intrun interviu in exclusivitate pentru publicaţia New Europe, Dalli a lăsat să se inţeleagă că este, de fapt, o victimă a puternicei industrii a tutunului, din moment ce acuzaţiile i-au fost aduse în contextul noii directive antifumat, pe care ar fi trebuit să o prezinte săptămâna viitoare.
La solicitarea lui Barroso
Dalli a declarat că i s-a cerut demisia, şi a aflat concluziile raportului nu de la OLAF, cum era normal, ci de la preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care i-a cerut să demisioneze, ca să nu fie demis.
“M-am întâlnit ieri cu preşedintele, mi-a citit documentul însoţitor, care cuprindea concluziile raportului, pe care l-am respins în totalitate, trebuie spus că raportul afirmă că nu există nicio dovadă că aş fi fost implicat în vreo neregulă, se spune că procesul decizional al Comisiei nu a fost pus deloc în pericol şi nici nu ar fi putut fi pus, pentru că nu a fost nicio intervenţie de vreun fel şi că nicio sumă de bani nu a fost folosită, dar, spune raportul, sunt unele dovezi circumstanţiale, pe baza cărora cei de la OLAF au concluzionat că eu aş fi fost la curent cu întreaga situaţie, ceea ce am respins categoric”, a declarat John Dalli pentru European Voice.
El a mai spus că trebuia să prezinte o nouă directivă europeană de reglementare a produselor din tutun, care ar fi dus în principal la un grad mai mare de descurajare a fumatului. În opinia sa, directiva nu va mai fi adoptată în actualul mandat al Comisiei Barroso, ceea ce este un câştig pentru companiile de tutun şi o pierdere pentru cetăţenii Europei.
Va fi inlocuit
Premierul Maltei, Lawrence Gonzi, a anunţat miercuri seară, la Bucureşti, cu ocazia Congresului PPE, că va nominaliza cât mai rapid un comisar european din ţara sa, după demisia lui Dalli din cadrul Executivului comunitar. Gonzi a subliniat că, deşi John Dalli şi-a declarat nevinovăţia, el a preferat să îşi dea demisia pentru a nu afecta reputaţia sa personală, dar şi pe cea a ţării sale.
Jose Manuel Barroso a decis ca vicepreşedintele Maros Sefcovic să preia portofoliul lui Dalli interimar, până când un nou comisar de naţionalitate malteză va fi numit în funcţie, în conformitate cu articolul 246 al Tratatului de funcţionare a Uniunii Europene.