”Bun”, ”nu”, ”șezi”, ”întinde-te” și ”salut” sunt cele cinci cuvinte pe care elefantul mascul Koshik, crescut într-o grădină zoologică din Coreea de Sud le poate rosti, se arată într-un studiu publicat în revista Current Biology.
Koshik reușește să rostească aceste cuvinte în coreeană introducându-și trompa în gură, pentru a putea emite sunetele asemănătoare vorbirii umane. Elefanții emit de obicei sunete cu o frecvență mult mai joasă decât oamenii, uneori atât de joasă încât urechea umană nu le poate percepe.
Elefantul a devenit faimos după ce a început să imite cuvintele cele mai des auzite de la îngrijitori, înregistrările care au ajuns pe internet atrăgând atenția Angelei Stoeger, profesor la Universitatea din Viena, care s-a deplasat în Coreea de Sud pentru a studia animalul. Aceasta a făcut înregistrări audio cu elefantul, pe care le-a dat spre ascultare unor coreeni care nu știau despre ce e vorba.
"Le-am cerut să noteze ceea ce aud. Majoritatea au notat și înțeles aceleași cuvinte”, spune profesoara Stoeger.
Cele cinci cuvinte pe care elefantul le poate spune sunt: "annyeong" (salut); "anja" (șezi); "aniya" (nu); "nuwo" (întinde-te) și "choah" (bun).
"Vorbirea umană are două aspecte importante. Unul este frecvența (cât de jos sau înalt este sunetul) și timbrul (calitatea muzicală a vocii). Koshik poate imita ambele aspecte”, a declarat Stoeger, care este uimită de această performanță.
"Dacă luăm în considerare dimensiunile uriașe ale elefantului și diferențele anatomice - are o trompă în loc de buze, un laringe imens - faptul că poate imita vocea umană este cu adevărat remarcabil”.
Totuși, cercetătorii se îndoiesc că elefantul înțelege și conceptele din spatele cuvintelor. Aceștia cred că pachidermul a început să imite cuvintele îngrijitorilor pentru a întări relația cu ei.
De la vârsta de cinci ani până la 12 ani, Koshik a fost singurul elefant de la grădina zoologică ”Everland”, cele mai apropiate ființe de el fiind îngrijitorii.
"Societatea oamenilor a fost singura pe care a cunoscut-o, de aceea credem că Koshik folosește aceste vocalizări pentru a întări relația cu cei apropiați lui, în cazul de față îngrijitorii”.