x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un flamand la preşedinţia UE

Un flamand la preşedinţia UE

de Irina Cristea    |    02 Noi 2009   •   00:00

Un creştin-democrat flamand, considerat drept un as al compromisului, pare a fi soluţia pentru postul de preşedinte al Uniunii Europene.

Potrivit AFP, actualul premier belgian Herman Van Rompuy este agreat de majoritatea liderilor europeni în cadrul consultărilor pe această temă, coordonate de preşedinţia suedeză a UE. "Asupra numelui său există consens, ceea ce e neobişnuit în formula de 27 de state membre. Nicio altă persoană nu întruneşte unanimitatea. Nimeni nu este împotrivă şi toată lumea îl roagă să accepte", a afirmat, pentru AFP, o sursă diplomatică.

Herman Van Rompuy tocmai a împlinit 62 de ani, la sfârşitul lunii octombrie. Deşi nu este, oficial, candidat la postul de preşedinte al UE, s-a trezit în postura de favorit, comentează presa belgiană, facând referire la o înţelegere obţinută de tandemul Franţa-Germania.

Alături de Luxemburg şi Olanda, Belgia face parte din grupul statelor care au contestat cel mai vehement candidatura lui Tony Blair, cândva considerat drept favorit la obţinerea postului ce va fi înfiinţat după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona.

×
Subiecte în articol: externe