x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un fost lider cecen prorus, ambasador al Rusiei în Slovenia

Un fost lider cecen prorus, ambasador al Rusiei în Slovenia

22 Oct 2009   •   00:00

Rusia a trimis în Slovenia un ambasador controversat, relatează presa de la Ljubljana. Slovenia a acceptat joi numirea lui Doku Zavgaev, fost lider cecen prorus, în funcţia de ambasador al Rusiei la Ljubljana, în pofida criticilor Opoziţiei şi a presei asupra responsabilităţii acestuia în încălcarea drepturilor omului în timpul războiului din Cecenia, informează agenţia France Presse, citată de Mediafax.

"Ar fi fost foarte neobişnuit să nu ne dăm acordul (pentru numirea lui Zagrev). Acest lucru se întâmplă doar din motive extraordinare, iar Zavgaev este adjunctul ministrului rus al Afacerilor Externe şi a lucrat în comunitatea internaţională fără cea mai mică problemă", a declarat şeful diplomaţiei slovene, Samuel Zbogar.

Principala formaţiune politică din Opoziţie, Partidul Democratic Sloven (SDS), precum şi mai multe instituţii independente de presă au criticat numirea lui Zavgaev, subliniind că acesta ar fi coresponsabil pentru crimele comise împotriva poporului din care provine, în perioada când era lider în Cecenia, în 1995 şi 1996. "Numirea lui este un caz de abuz de putere al Rusiei faţă de Slovenia, unul dintre cele mai mici state membre ale Uniunii Europene, şi este contrară eticii", a declarat purtătoarea de cuvânt a SDS, Eva Irgl. Partidul Democratic a cerut o reuniune extraordinară a Comisiei parlamentare pentru politică externă pentru a se lua în discuţie numirea lui Doku Zavgaev.
(Mediafax)

×
Subiecte în articol: externe