x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un fotbalist român a fost arestat în Australia pentru implicare în mafia pariurilor

Un fotbalist român a fost arestat în Australia pentru implicare în mafia pariurilor

de Irina Cristea    |    18 Sep 2013   •   19:17
Un fotbalist român a fost arestat în Australia pentru implicare în mafia pariurilor

Un fotbalist român este implicat într-un uriaş scandal din fotbalul australian. Cristian Cristea a ajuns după gratii, împreună cu alţi şapte colegi şi cu antrenorul echipei de liga a II-a Southern Stars, la care se transferase în urmă cu doar câteva luni.

Cu toţii au fost arestaţi duminică, după o operaţiune care a durat mai bine de o lună. Anchetatorii îi bănuiau că sunt implicaţi în mafia pariurilor sportive şi în trucarea mai multor partide. "Ancheta a început când Federaţia Australiană de Fotbal ne-a comunicat că a primit informaţii de la mai multe surse privind pariuri ilegale. Am urmărit meciurile echipei, iar ceea ce am văzut ne-a ridicat multe semne de întrebare", a
declarat, pentru mass-media australiene, Graham Ashton, coordonatorul anchetei.
Inclusiv comportamentul jucătorilor suspecţi a ridicat semne de întrebare. Recent, câţiva dintre ei petrecuseră o vacanţă de vis în Insulele Bali, unde s-au distrat în stil mare şi au cheltuit sume care depăşeau clar salariile lor de aproximativ 3.000 de dolari pe lună. S-au trădat singuri, pentru că au postat pe conturile de Facebook fotografii cu viaţa pe picior mare din vacanţa lor exotică.

Anchetatorii bănuiau că antrenorul Zaya Younan şi cei 8 jucători de la Southern Stars erau mână în mână cu mafia pariurilor, într-o reţea cu tentacule în mai multe ţări asiatice şi coordonată, se pare, din Ungaria.
Asta pentru că acolo se află Wilson Raj Perumal, faimos pentru implicarea în scandaluri de corupţie în lumea îngemănată a fotbalului şi a pariurilor.
Practic, rezultatele din teren ale jucătorilor de la Southern Stars, echipă care a câştigat un singur meci în acest sezon, şi acela contra liderului ligii a II-a, erau pure manevre menite să umple buzunarele pariorilor. O cotă parte ajungea, desigur, şi la ei. Din informaţiile date publicităţii de poliţiştii australieni reiese că frauda a "produs" 2.000.000 de dolari australieni, adică aproximativ 1,4 milioane de euro.

După o serie de interogatorii, anchetatorii i-au eliberat pe Cristian Cristea şi pe alţi 3 jucători. Românul nu a fost pus sub acuzare. Ceilalţi suspecţi au fost eliberaţi pe cauţiune. Este vorba despre britanicii Joe Woolley, Nicholas McKoy, Reiss Noel şi David Obaze. Sunt acuzaţi că au participat în mod activ la trucarea de meciuri şi îi aşteaptă pedepse grele.
Poliţiştii australieni au arestat şi un cetăţean malaezian de 45 de ani, Gerry Gsubramaniam, acuzat că juca rolul de intermediar între cei de la Southern Star şi mafia pariurilor.

Seria de arestări a provocat o undă de şoc în lumea fotbalului şi ar putea avea consecinţe dezastruoase pentru cei implicaţi. Riscă inclusiv suspendarea din fotbal, după cum a avertizat preşedintele Federaţiei Australiene de profil, David Gallop.

Cristian Cristea este primul român care a jucat în campionatul de la Antipozi. Are 25 de ani şi a jucat în România la Viitorul Constanţa, FC Snagov şi FCM Târgu Mureş. Ajunsese în Australia în luna iulie, pentru un contract de 3 luni care urma să îi fie prelungit pentru sezonul următor.


×
Subiecte în articol: diaspora