x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un general ucrainean de rang înalt avertizează asupra riscului unui atac nuclear rusesc

Un general ucrainean de rang înalt avertizează asupra riscului unui atac nuclear rusesc

08 Sep 2022   •   10:40
Un general ucrainean de rang înalt avertizează asupra riscului unui atac nuclear rusesc

Șeful armatei ucrainene a avertizat asupra amenințării Rusiei de a folosi arme nucleare în Ucraina, ceea ce ar crea riscul unui conflict nuclear "limitat" cu alte puteri, scrie Reuters.

Războiul ar putea continua până anul viitor, a declarat generalul Valeriy Zaluzhnyi într-un articol scris în colaborare cu deputatul Mykhailo Zabrodskyi și publicat de agenția de știri de stat Ukrinform.

Articolul conține cea mai detaliată evaluare a războiului de până acum a comandantului suprem ucrainean și transmite mesaje puternic contrastante cu cele transmise de înalții oficiali ucraineni.

"Există o amenințare directă de utilizare, în anumite circumstanțe, a armelor nucleare tactice de către forțele armate ruse", a declarat Zaluzhnyi. "De asemenea, este imposibil să excludem complet posibilitatea implicării directe a principalelor țări din lume într-un conflict nuclear "limitat", în care perspectiva celui de-al treilea război mondial este deja vizibilă", se arată în articol.

În trecut, Moscova a negat speculațiile privind o potențială utilizare a armelor nucleare sau chimice.

Ucraina va trebui să egaleze raza de acțiune a armelor Moscovei pentru a schimba cursul războiului, au scris Zaluzhnyi și Zabrodskyi.

"Singura cale pentru o schimbare majoră a situației strategice este, fără îndoială, o serie de mai multe contraatacuri consecutive sau, în mod ideal, simultane, ale forțelor armate ale Ucrainei în timpul campaniei din 2023", au spus ei.

Statele Unite au furnizat guvernului de la Kiev arme sofisticate cu rază lungă de acțiune, cu condiția ca Ucraina să nu le folosească pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei, potrivit oficialilor americani.

Articolul conținea prima recunoaștere de către Ucraina a faptului că este responsabilă pentru ceea ce autorii au spus că au fost lovituri cu rachete asupra bazelor aeriene rusești din Crimeea anexată, inclusiv una care a avariat baza militară Saky luna trecută.

Lovitura de la Saky a scos "din acțiune" 10 avioane de război rusești pe 9 august, se arată în articol.

Tonul articolului contrastează cu declarațiile adesea optimiste ale unor înalți oficiali ucraineni.

"Durata războiului se măsoară deja în luni și există toate motivele să credem că această perioadă de timp se va prelungi dincolo de 2022", se arată în articol.

Zaluzhnyi și Zabrodskyi au recunoscut că Ucraina este poziționată "extrem de nefavorabil" pe două linii de front din est, în jurul orașelor Bakhmut și Izyum.

Armele furnizate din străinătate vor constitui coloana vertebrală a apărării Ucrainei anul viitor, au spus ei.

"În 2023, baza materială a rezistenței Ucrainei trebuie să rămână volume semnificative de ajutor militar din partea națiunilor noastre partenere", se arată în articol.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ucraina