x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un gropar se viseaza presedinte

Un gropar se viseaza presedinte

17 Apr 2004   •   00:00

Cursa prezidentiala din Serbia din iunie se anunta extrem de stransa. Sarbii prefera un nationalist cunoscut sub numele de „groparul".

I se spune asa, pentru ca, in tinerete, a administrat cateva cimitire. Acum, „groparul" Tomislav Nikolici, in varsta de 52 de ani, este liderul Partidului Radical Sarb (nationalist). Elita sarba proeuropeana si analistii occidentali nici nu vor sa se gandeasca la posibilitatea ca Nikolici sa castige. Unul dintre motive, noteaza BBC, este ca „groparul" a preluat fraiele radicalilor sarbi, dupa ce Voislav Seseli, fondatorul partidului, a ajuns la Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie, sub acuzatia de crime impotriva umanitatii in timpul razboaielor din Bosnia si Croatia.

Nikolici respinge ideea ca alegerea sa ar conduce la alta varsare de sange. Nu degeaba, „groparul" obsedat de crearea Serbiei Mari este nedespartit de insigna pe care scrie „Seseli - erou sarb". Candidatul se pronunta in favoarea revenirii politiei si armatei sarbe in provincia Kosovo. Nikolici crede ca nesansa tarii sale de a adera la UE este alimentata de tarele economiei actuale, iar „de NATO nu avem nevoie".

Anca Aldea

×
Subiecte în articol: externe