Organizaţia Statul Islamic (ISIS) avea 23 de ostatici de diferite cetăţenii, dintre care şapte sunt morţi, într-o închisoare din Siria concepută ca o replică la centrul american de detenţie de la Guantanamo, a povestit un ostatic spaniol eliberat, citat de cotidianul spaniol El Mundo.
Ostaticul, jurnalistul Javier Espinosa, eliberat pe 29 martie 2014, a povestit detaliat pentru prima dată despre execuţia unui ostatic rus, Serghei Gorbunov, dispărut în 2013.
Vila cu ostatici
Reporterul spaniol a afirmat că a fost închis timp de mai multe luni într-o vilă din nordul Alep-ului, împreună cu 22 de europeni, americani şi o latino-americană pe care n-a reuşit s-o identifice, până la eliberarea sa la 23 martie 2014.
Potrivit declaraţiilor lui Espinosa, ISIS i-a strâns pe ostatici, personal umanitar sau jurnalişti, într-o singură închisoare, care trebuia să fie similară celei de la Guantanamo, unde au fost internaţi combatanţi capturaţi în Afganistan.
Autorul îl citează pe jurnalistul american James Foley, codeţinut cu el răpit în noiembrie 2012 şi executat în august 2013. '”Ei aveau acest proiect de mult timp, potrivit lui Foley. Şeicul irakian (şeful gardienilor) ne-a explicat de la început că vor să interneze occidentali într-o închisoare de maximă securitate, cu camere, numeroşi gardieni... Ne-a spus c-o să stăm acolo mult timp, deoarece eram primii pe care îi capturaseră”.
Jurnalistul spaniol a afirmat c-a păstrat tăcerea de la eliberarea sa, ca şi colegul său Ricardo Garcia Vilanova, fotoreporter, şi un jurnalist de la Periodico de Cataluna, Marc Marginedas, deoarece gardienii săi ameninţau că vor executa şi alţi ostatici dacă va vorbi “înainte ca totul să se încheie”.
Soarta ostaticilor
Dintre cei 23 de ostatici, scrie Espinosa, 15 au fost eliberaţi, şase — executaţi şi o americancă, Kayla Mueller, a murit în februarie în timpul unui bombardament al aviaţiei americane, potrivit ISIS. Soarta fotoreporterului presei britanice John Cantlie, deţinut împreună cu ei, rămâne incertă. ISIS a difuzat recent o înregistrare video în care el apărea în viaţă.
Espinosa povesteşte şi despre acţiunile de simulare a execuţiei din partea a trei gardieni cu cagulă, supranumiţi Beatles de către ostatici, şi pe care el îi consideră psihopaţi. Ei i-au obligat îndeosebi să privească fotografiile cu execuţia unui ostatic rus, inginerul Serghei Nicolaevici Gorbunov, răpit în octombrie 2013 şi asasinat în martie 2014, potrivit lui Espinosa.
“Şeicul i-a tras un glonte în cap”, se lăuda unui dintre gardieni. “Veţi sfârşi probabil ca el! Sau poate că vă vom obliga să-l dezgropaţi şi să săpaţi o nouă groapă pentru a vă trimite să dormiţi cu el”, ar fi adăugat gardianul.
Rusia a anunţat în octombrie 2013 că întreprinde o anchetă în legătură cu dispariţia cu Gorbunov, care, într-o înregistrare video difuzată pe Youtube, declara: “Dacă nu se face un schimb în următoarele cinci zile, mă vor omorî”. (M.C)