x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un important om de știință rus în domeniul rachetelor hipersonice, arestat sub acuzația de trădare

Un important om de știință rus în domeniul rachetelor hipersonice, arestat sub acuzația de trădare

06 Aug 2022   •   18:00
Un important om de știință rus în domeniul rachetelor hipersonice, arestat sub acuzația de trădare

Un important om de știință rus în domeniul zborurilor hipersonice a fost arestat sub suspiciunea de trădare, relatează CNN.

Alexander Shiplyuk, director al Institutului de Mecanică Teoretică și Aplicată al Filialei Siberiene a Academiei Ruse de Științe, este cel de-al treilea om de știință rus care a fost arestat în această vară sub suspiciunea de trădare.

Directorul științific al institutului, Vasili Fomin, a declarat pentru agenția rusă de știri TASS că Shiplyuk a fost trimis la centrul de detenție preventivă Lefortovo din Moscova.

Reținerea sa vine după arestarea, la 27 iunie, a cercetătorului șef al institutului, Anatoli Maslov, suspectat că a transferat date secrete de stat legate de rachetele hipersonice.

La 30 iunie, tribunalul districtului Sovetsky din Novosibirsk a arestat un alt om de știință, Dmitri Kolker, cercetător la Institutul de Fizică a Laserului din cadrul Filialei Siberiene a Academiei de Științe a Rusiei. Kolker a fost reținut sub acuzația de trădare de stat pentru că ar fi colaborat cu serviciile de securitate din China, a relatat Reuters.

Kolker, care a fost diagnosticat cu cancer în stadiul patru, a murit în timp ce era transferat din centrul de detenție preventivă.

Rusia, China și Statele Unite lucrează la dezvoltarea de arme hipersonice.

Acestea sunt arme extrem de manevrabile care, teoretic, pot zbura la viteze hipersonice, ajustând în același timp cursul și altitudinea pentru a zbura sub detectarea radar și pentru a ocoli apărarea antirachetă.

Se crede că Rusia are în arsenalul său un HGV, sistemul Avangard, despre care președintele rus Vladimir Putin a afirmat în 2018 că este "practic invulnerabil".

(sursa: Mediafax)

×