x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un institut francez nu exclude avarierea unor instalaţii nucleare, în urma cutremurului din China

Un institut francez nu exclude avarierea unor instalaţii nucleare, în urma cutremurului din China

14 Mai 2008   •   00:00

Experţii francezi de la Institutul de radioprotecţie şi siguranţă nucleară (IRSN) nu exclud ca seismul din China să fi afectat instalaţiile nucleare locale de cercetare sau de fabricare a combustibilului, potrivit unei note informative publicate marţi.



Experţii francezi de la Institutul de radioprotecţie şi siguranţă nucleară (IRSN) nu exclud ca seismul din China să fi afectat instalaţiile nucleare locale de cercetare sau de fabricare a combustibilului, potrivit unei note informative publicate marţi, relatează AFP.

"Cele patru instalaţii care produc electricitate în China (Lingao, Daya Bay, Qinshan, Tianwan) sunt situate pe coasta orientală, la peste 1.000 de kilometri de epicentru", menţionează experţii.

"Este posibil ca aceste reactoare să nu fi suferit pagube importante, ceea ce va trebui confirmat în urma inspecţiilor cerute de autorităţile chineze", adaugă IRSN.

Totuşi, "mai multe instalaţii nucleare, altele decât cele care produc electricitate (uzine de fabricare a combustibilului, reactoare de cercetare), sunt înregistrate în regiunea Sichuan, unele la o distanţă mai mică de 100 de kilometri de epicentrul seismului", arată experţii biroului de evaluare a riscurilor seismice al institutului.

"Nu este posibil în acest stadiu să excludem posibile pagube la aceste instalaţii", adaugă ei.

Două uzine chimice s-au prăbuşit luni în Sichuan, unde peste 12.000 de persoane au murit ca urmare a cutremurului violent care a afectat luni vestul Chinei, potrivit unui nou bilanţ oficial publicat marţi.

Sute de angajaţi ai acestor uzine chimice au fost îngropaţi sub dărâmături, 6.000 de locuitori au fost evacuaţi, iar 80 de tone de amoniac s-au scurs din clădiri.
  • Mediafax

×
Subiecte în articol: externe