x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un istoric mexican contrazice presupusele profeţii maya despre sfârşitul lumii

Un istoric mexican contrazice presupusele profeţii maya despre sfârşitul lumii

de Mediafax    |    07 Iun 2012   •   13:17
Un istoric mexican contrazice presupusele profeţii maya despre sfârşitul lumii

Calendare care merg pana dincolo de anul 4000 sunt reprezentate pe stele din piatra din imperiul maya descoperite in Mexic si Guatemala, contrazicand astfel predictiile despre venirea apocalipsei in 2012, atribuite acestei civilizatii, afirma un expert mexican, citat de AFP.

"Lumea de astazi are o viziune apocaliptica mostenita de la religia iudeo-crestina. Mayasii nu o aveau, pentru ei nu exista sfarsitul lumii, ei aveau un sistem de numarare infinit al anilor. Putem sa dormim linistiti, ei evoca date aflate la mai multe mii de ani in fata noastra", a explicat intr-o conferinta de presa Erik Velasquez, istoric si expert in descifrarea textelor maya.

In filmul american "2012", inspirat dintr-un bestseller vandut in 10 milioane de exemplare al scriitorului american Steve Alten, dar si in alte carti, se vorbeste despre o predictie care spune ca sfarsitul lumii va veni in decembrie 2012.

Mayasii au creat calendare uriase pentru a marca datele importante din trecutul si viitorul lor, iar acestea erau gravate in piatra.

Pana in prezent, reamintesc istoricii, o singura piatra gravata descoperita la Tortuguero, in statul mexican Tabasco, indica faptul ca in anul 2012 se va incheia era actuala a calendarului maya, intocmit cu 3.144 de ani inainte de calendarul roman.

Pentru mai multi istorici mexicani, aceasta data reprezinta doar sfarsitul unui ciclu si inceputul unei a 14-a perioade a calendarului.

"Acel text semnifica doar incheierea celui de-al 13-lea «baak t'uunes» (ciclu), dar acest lucru nu inseamna deloc sfarsitul sistemului de numarare din calendarul maya, care este infinit, chiar daca este divizat in segmente. Un nou ciclu va incepe, asta e tot", a declarat acelasi istoric, reluand tezele mai multor colegi ai sai.

Erik Velasquez a reamintit faptul ca o stela din Palenque, o zona arheologica din sud-estul Mexicului, citeaza o data mult mai indepartata in viitor: comemorarea unui conducator din acest oras, in anul 4.772 din calendarul roman.

Aparuta la sfarsitul mileniului al III-lea i.e.n., aceasta civilizatie precolumbiana s-a dezvoltat din sud-estul Mexicului pana in vestul Hondurasului si Salvadorului, cuprinzand actualele teritorii ocupate de Belize si Guatemala. Imperiul maya si-a atins apogeul intre secolele al VI-lea si IX-lea e.n., inainte de a incepe sa decada si sa dispara in timpul cuceririi spaniole, in secolul al XVI-lea.

In zilele noastre, 40% din cei 13 milioane de locuitori din Guatemala apartin comunitatii maya, potrivit estimarilor oficiale, si aproape 1,5 milioane de mexicani, concentrati in peninsula Yucatan, sunt mostenitori ai acestei populatii stravechi.

×