x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un milion de euro amendă pentru naufragiul vasului Costa Concordia!

Un milion de euro amendă pentru naufragiul vasului Costa Concordia!

de Istvan Deak    |    10 Apr 2013   •   17:59
Un milion de euro amendă pentru naufragiul vasului Costa Concordia!
Compania maritimă proprietară a preferat amenda unui proces penal
Compania Costa Crociere, proprietară a navei Concordia, care a naufragiat în urmă cu 15 luni în apropierea insulei italiene Giglio (Toscana), accident soldat cu moartea a 32 de persoane, a fost condamnată miercuri la o amendă de un milion de euro, la încheierea unei proceduri de negociere, relatează Le Point. Pentru a evita un proces penal, compania maritimă italiană a obţinut din partea justiţiei o procedură negociată.

Un tribunal din localitatea Grosseto, din Toscana, care s-a ocupat de acest caz, a acceptat cererea pedepsei negociate depusă de companie în februarie şi a condamnat Costa Crociere la plata acestei sume de bani. Compania proprietară a luxosului pachebot a scăpat astfel de un eventual proces penal, iar familiile victimelor naufragiului nu pot acum decât să înceapă o urmărire civilă împotriva sa. “Este soluţia cea mai rezonabilă în raport cu ceea ce s-a întâmplat şi este o soluţie echilibrată”, a declarat avocatul companiei, Marco De Luca, mai ales că procurorul a fost de acord cu această pedeapsă negociată.

Compania şi-a recunoscut responsabilitatea administrativă pentru că angajaţii săi sunt consideraţi ca fiind la originea naufragiului.

Nava de croazieră Costa Concordia (un pachebot de 300 de metri, cu o greutate de 112.000 de tone), la bordul căreia se aflau 4.229 de persoane, dintre care 3.200 de pasageri din 60 de ţări, a eşuat în noaptea de 13 ianuarie 2012, în apropiere de mica insulă Giglio, din arhipelagul regiunii Toscana, după ce s-a lovit de o stâncă, la aproximativ 300 de metri de ţărm. Naufragiul, considerat unul dintre cele mai grave accidente din istoria marinei italiene, s-a soldat cu 32 de morţi, iar cadavrele a două persoane nu au fost încă descoperite. Principalul acuzat în această tragedie este fostul comandant al vasului Concordia, Francesco Schettino, acuzat de comiterea de omoruri prin imprudenţă, naufragiu, abandonare a navei, dar şi pentru că a omis să anunţe autorităţile maritime italiene de gravitatea accidentului.

O audiere preliminară va începe luni la tribunalul din Grosseto, avându-i ca protagonişti pe Francesco Schettino şi pe alţi cinci membri ai Costa Crociere, dintre care patru membri ai echipajului şi unul dintre reprezentanţii de la sol ai unităţii de criză a companiei. După o serie de alte audienţe tehnice care au avut loc în cursul anului trecut, această audienţă preliminară va permite deciderea unei eventuale trimiteri în faţa justiţiei a lui Francesco Schettino şi a altor acuzaţi. Avocatul De Luca a declarat că societatea Costa Crociere va fi parte civilă la această audiere, date fiind pagubele suferite prin pierderea pachebotului.

×
Subiecte în articol: costa concordia