x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un mini NATO nord european

Un mini NATO nord european

19 Ian 2011   •   11:41

Înfiinţarea unui mini NATO este pe agenda summit-ului statelor nor-europene, care se desfăşoară zilele acestea la Londra. Liderii din Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia, Islanda şi din statele baltice - Estonia, Letonia şi Lituania consideră că o astfel de structură va fi utilă în vederea apărării zonelor petroliere din zona arctică, relatează Hotnews. Un mini NATO nord-european ar însemna o desfăşurare de forţe ce-ar include unităţi militare, frontaliere şi de servicii secrete, precum şi un sistem de coordonare a acţiunilor în zona arctică.

Cel mai probabil, o decizie finală privind înfiinţarea noii structuri va fi luată abia în luna aprilie, la întâlnirea miniştrilor de externe din statele scandinave şi baltice - transmite corespondentul Radio România la Londra.

De altfel, site-ul WikiLeaks a publicat documente referitoare la această viitoare alianţă. Într-unul dintre ele, fostul ambasador american în Norvegia, Benson Whitney, se arătase neîncrezător în acest plan, descriindu-l ca pe un "vis învăluit într-o ceaţă arctică”. Diplomatul american considera, însă, că o alianţă de tip NATO ar putea fi utilă pentru "a monitoriza urşii albi şi pe ruşi”.

×