x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un partid care militează pentru legalizarea consumului de marijuana ar putea intra în Knesset

Un partid care militează pentru legalizarea consumului de marijuana ar putea intra în Knesset

09 Feb 2009   •   00:00

Unul dintre partidele de pe scena politică israeliană, Frunza Verde, care militează pentru legalizarea consumului de droguri uşoare, este creditat cu şanse de a intra în Parlament de ultimele sondaje realizate înaintea alegerilor legislative de marţi, relatează AFP.



În trecut, speranţele acestuia de a obţine unul din cele 120 de fotolii parlamentare păreau mai degrabă o halucinaţie, dar sondajele arată că acesta are o şansă mai mare în actualul context.

Frunza Verde şi-a promovat imaginea printr-o serie de spoturi publicitare controversate, printre care şi unul în care preşedintele Gil Kopatch este aşezat la mormântul fondatorului statului Israel, David Ben-Gurion, fumând o ţigară de marijuana uriaşă.

"David, ştiai că în ţară sunt circa un milion de fuumători de iarbă?", întreabă un comic, oferind o ţigară acestui simbol îndepărtat al sionismului.

În Israel, posesia sau utilizarea de marijuana se pedepseşte cu până la trei ani de închisoare.

Un loc în Knesset ar putea fi mai mult decât o halucinaţie pentru partidul fumătorilor (de canabis), care a fuzionat cu o altă formaţiune mai mică, formând una dintre cele mai bizare alianţe din istoria Israelului.

"Supravieţuitorii Holocaustului şi Frunza Verde Matură" au promovat în platforma lor legalizarea canabisului şi îmbunătăţirea condiţiilor pentru supravieţuitorii lagărelor naziste.

O altă formaţiune dintre cele 33 care candidează la scrutinul de marţi, este Partidul pentru Războiul împotriva Băncilor care pretinde că instituţiile financiare provoacă sărăcie şi exploatarea cetăţenilor.

Partidul a obţinut numai 2.183 de voturi în 2006, dar contează pe nemulţumirea generală împotriva crizei financiare pentru a atrage mai multe voturi în noul context economic.

Partidul pentru Drepturile Bărbaţilor, neintimidat de rezultatelor ultimului scrutin, promite că va ajuta la salvarea Israelului de ceea ce liderul său, Yaakov Schlusser, numeşte "extremismul feminist".
Mediafax

×
Subiecte în articol: externe