x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe “Un Pearl Harbour cibernetic”

“Un Pearl Harbour cibernetic”

09 Dec 2010   •   18:19

“Este mai ieftin şi mai eficient decât să plăteşti tichete pentru trafic şi să verifici evidenţele  publice, cu toate că acest lucru face ca America să fie cea mai vulnerabilă naţiune atunci când este vorba despre războiul pe internet. Şi, aşa cum s-a arătat, ar fi nevoie de un Pearl Harbour cibernetic pentru a-i trezi pe cei mai mulţi dintre oameni”, scrie Dunningan.

Rămâne de văzut dacă WikilLeaks va luat proporţiile acestui “Pearl Harbour cibernetic” la care se referea Dunningan în urmă cu opt ani.

WikiLeaks nu a fost însă prima dovadă că Departamentul american al Apărării, de exemplu, e ţinta unor atacuri informatice. “Cyber-războinicii” au luat activităţile guernamentale în vizor încă de la  începutul anilor ’80. Tendinţa a fost accentuată şi de “Watergames”, un film din 1984, în care un hacker adolescent reuşeşte să intre în diferite sisteme şi e aproape să lanseze un atac nuclear. “Mulţi dintre tineri nu au realizat că filmul era doar o ficţiune, iar încercările de a «sparge Pentagonul» au devenit un sport de sală”, remarcă Dunningan

James F. Dunningan a fost consilier pentru Departamentul de Stat american şi CIA. Este un reputat analist militar şi creatorul a peste 100 jocuri pe calculator ce reproduc situaţii de război.

×