x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un politician olandez anti-musulman s-a convertit la islam

Un politician olandez anti-musulman s-a convertit la islam

05 Feb 2019   •   16:27
Un politician olandez anti-musulman s-a convertit la islam

Un fost deputat olandez şi fostă mână dreaptă a islamofobului Geert Wilders şi-a explicat marţi decizia de a se converti la islam, dezvăluire care a creat surprindere în Olanda, relatează AFP.
Joram van Klaveren, în vârstă de 40 de ani, a precizat pentru ziarul NRC că şi-a schimbat convingerile în timp ce scria o carte despre islam, carte devenită "o respingere a obiecţiilor pe care le au împotriva acestei religii cei care nu sunt musulmani".
"Dacă tot ce am scris până acum este adevărat, iar eu cred că este, atunci sunt un musulman de facto", a declarat Van Klaveren, care a anunţat luni pe postul de radio public că s-a convertit la islam la sfârşitul lui octombrie 2018.
Joram van Klaveren a dus timp de şapte ani o luptă înverşunată împotriva islamului în camera inferioară a Parlamentului olandez, ca deputat al partidului lui Wilders, PVV (Partidul Libertăţii). PVV a pledat pentru interzicerea vălului islamic burka şi a minaretelor, afirmând că "nu vrea islam în Olanda sau vrea cât mai puţin posibil", a menţionat cotidianul olandez Algemeen Dagblad (AD).
"Convertirea lui Van Klaveren i-a luat prin surprindere atât pe prietenii săi, cât şi pe adversari", a mai consemnat AD.
Joram Van Klaveren a pus capăt colaborării cu Geert Wilders în 2014, după comentariile controversate ale liderului PVV care promisese la un miting electoral "mai puţini marocani" în Olanda. Wilders a fost găsit vinovat de discriminare, în 2016.
Ulterior, Van Klaveren şi-a creat propriul partid anti-islam, "Pentru Olanda" (VNL), înainte de a se retrage din viaţa politică, în urma rezultatelor dezamăgitoare de la alegerile legislative din 2017. 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: politician olandez anti islam