x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un procuror al Curții Penale Internaționale cere Rusiei să colaboreze în ancheta referitoare la crime de război în Ucraina

Un procuror al Curții Penale Internaționale cere Rusiei să colaboreze în ancheta referitoare la crime de război în Ucraina

28 Mai 2022   •   11:22
Un procuror al Curții Penale Internaționale cere Rusiei să colaboreze în ancheta referitoare la crime de război în Ucraina
Sursa foto: Agerpres

Rusia ar trebui să coopereze în cadrul anchetei Curţii Penale Internaţionale (CPI) privind presupuse crime de război comise în Ucraina, potrivit procurorului CPI Karim Khan, citat de AFP.

"Invitaţia există. Uşa mea este deschisă şi, de asemenea, voi continua să bat la uşa Federaţiei Ruse. Dacă există acuzaţii din partea Federaţiei Ruse, dacă există informaţii pe care le deţin, dacă îşi desfăşoară propriile investigaţii sau urmăriri penale sau dacă au informaţii relevante, vă rugăm să ni le împărtăşiţi", a spus acesta.  

Karim Khan vrea ca persoanele vinovate să fie judecați dar nu a comentat dacă Vladimir Putin ar fi considerat suspect la un moment dat. 

Rusia și Ucraina nu sunte membre a CPI dar Ucraina a acceptat jurisdicția Curții Penale Internaționale după începutul războiului și colaborează pentru investigarea unor posibile crime de război comise pe teritoriul țării. 

Rusia susține că acuzațiile sunt false iar Vladimir Putin a motivat invazia în Ucraina prin omorârea etnicilor ruși din regiunea Donbas de către membri ai unor grupări neonaziste ucrainene. 
Dacă cineva face astfel de acuzaţii, atunci cooperează, împărtăşeşte informaţiile", a precizat Karim Khan.

×
Subiecte în articol: cpi