x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un român a găsit 27 de milioane de lire italiene într-o maşină de spălat veche

Un român a găsit 27 de milioane de lire italiene într-o maşină de spălat veche

26 Ian 2011   •   16:59

Un român care lucrează la o firmă de reciclare din Castelfranco, Italia, a descoperit într-o maşină de spălat veche nu mai puţin de 27 de milioane de lire italiene, adică aproximativ 14.000 de euro, a anunţat Oggi Treviso.

Muncitorul român a văzut că din maşină au început să cadă bancnote, aşa că a scotocit prin ea până a recuperat toţi banii ascunşi acolo: 27 de milioane de lire italiene. Românul n-a spus nimic despre descoperire şi într-un moment în care nu-l observa nimeni a luat banii şi i-a dus acasă.

Cum însă lira italiană nu mai este în circulaţie din 2002, când Italia a trecut la euro, singura modalitate de a profita de banii găsiţi era să meargă la Banca Naţională pentru a-i preschimba.

Dar când s-a prezentat la filiala din Treviso a Băncii Naţionale italiene a trebuit să facă faţă la nenumărate întrebări privind provenienţa banilor, astfel că la un moment dat a spus adevărul despre "comoara” din maşina de spălat.

Banii nu au mai fost preschimbaţi, aşa cum spera muncitorul, ci au fost "blocaţi” de Banca Italiei care, conform procedurilor, a înaintat banii autorităţilor locale din localitate în care s-a făcut descoperirea. Banii sunt acum la primăria din Castelfranco.

Din câte s-a putut afla, maşina de spălat a sosit la centrul de reciclare din zona Gorizia. Una din ipotezele plauzibile este că proprietarul sau proprietara a ascuns de-a lungul vieţii bani în maşină şi că a murit fără să mai apuce să anunţe unde se află "comoara”.

Lira a fost monedă oficială a Italiei între 1861 şi 2002. Între 1999 şi 2002, perioada de tranziţie la euro, lira a funcţionat ca subunitate naţională a monedei europene.

×