x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un român cere la Washington despăgubiri pentru persecuţiile comuniştilor

Un român cere la Washington despăgubiri pentru persecuţiile comuniştilor

de Sînziana Stancu    |    02 Noi 2009   •   00:00

Un român care a fugit în Statele Unite în anii '80 a cerut despăgubiri pentru persecuţiile suferite în ţara lui, în perioada fostului regim comunist.



Viorel Ciubuc, care are acum 71 de ani, a protestat paşnic în faţa Ambasadei României din Washington săptămâna trecută, cerând ca statul român să îl despăgubească pentru persecuţiile suferite în perioada comunistă, înainte de a fugi din România, în 1985, şi de a se stabili în Statele Unite, scrie Daily Herald. Ciubuc s-a întâlnit şi a discutat cu doi dintre reprezentanţii ambasadei, care i-au promis că vor transmite autorităţilor române solicitările lui.

Românul îşi exprimase pentru prima oară intenţia de a părăsi România cu zece ani înainte de a fugi în Statele Unite. Atât el, cât şi familia lui au suferit persecuţii în perioada comunistă, pentru că avuseseră curajul să critice deschis regimul totalitar. Şi tatăl, şi bunicul său au fost arestaţi de comunişti, iar el a fost urmărit de poliţia politică în anii '70, când era directorul unei întreprinderi de distribuţie a apei din Focşani şi critica deschis regimul.

ÎNTÂLNIREA CU AMERICANII

În 1975, Ciubuc a intrat în legătură cu oficialităţi americane aflate în România, faţă de care şi-a exprimat intenţia de a emigra. În scurt timp după aceste întâlniri, a fost demis din funcţia de director. Timp de zece ani a încercat să plece din ţară, reuşind să ajungă în America abia în 1985. El are acum şi cetăţenie americană, iar în urmă cu trei ani a venit în vizită în România şi a consultat dosarul său întocmit de fosta Securitate, luând hotărârea să dea în judecată statul român pentru persecuţii politice. Ciubuc cere desbăgubiri invocând o lege care permite acordarea acestora celor care au fost persecutaţi în perioada comunistă. Ciubuc nu a avut câştig de cauză într-un demers similar, făcut anterior. Janina Cismaru, purtătorul de cuvânt al Ambasadei României din Washington, a declarat că, deşi oficialităţile ambasadei nu sunt în măsură să aprecieze temeinicia legală a pretenţiilor lui Ciubuc, s-au oferit să îl ajute totuşi în demersurile lui către statul român.

×
Subiecte în articol: externe