x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un român propune reconfigurarea scaunelor pentru avioanele de pasageri

Un român propune reconfigurarea scaunelor pentru avioanele de pasageri

de Sînziana Stancu    |    15 Iun 2009   •   00:00

Un specialist de origine română a propus un nou mod de aşezare a scaunelor avioanelor de pasageri, prin ridicarea acestora pentru a permite o poziţie mai confortabilă a persoanelor în cursul zborurilor pe distanţe lungi.

În cursul unui zbor Bucureşti ­ Paris, Emil Jacob şi-a dat seama că spaţiul de deasupra scaunelor pasagerilor nu este folosit. "Am văzut spaţiul de deasupra scaunelor şi m-am gândit că este absurd ca oamenii să stea în poziţii incomode, iar acest spaţiu să nu fie folosit", a explicat Jacob, analist la compania Jacob-Innovations LLC, cu sediul în Cambridge, citat de Boston Globe.

El a propus reconfigurarea poziţiei scaunelor din avioane, folosindu-se spaţiul vertical disponibil. Astfel, pasagerii de la clasa economică vor putea muta spătarul scaunului pentru a avea o poziţie mai comodă, iar pasagerii clasei business se vor putea întinde pe scaunul ajuns, prin lăsarea spătarului, într-o poziţie aproape orizontală.

Potrivit proiectului, scaunele de la clasa economică ar putea fi ridicate cu aproximativ 18 centimetri, iar spătarul va putea fi înclinat până la 45 de grade. Pasagerii vor putea întinde picioarele sub scaunele din faţă. "Este o poziţie mai favorabilă somnului", a argumentat Jacob.

Specialistul român prevede şi o minicabină care să încadreze fiecare scaun, pentru a crea o mai multă intimitate când pasagerii se odihnesc şi "nimeni să nu mai sforăie în faţa cuiva". Prima care a reacţionat la proiectul propus de Jacob a fost compania franceză Airbus, care a anunţat că este dispusă "să încurajeze modelul" .

×
Subiecte în articol: externe