x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un român, reţinut la Atena în timpul evacuării taberei protestatarilor din piaţa Syntagma

Un român, reţinut la Atena în timpul evacuării taberei protestatarilor din piaţa Syntagma

30 Iul 2011   •   14:09

Un roman a fost retinut la Atena, in timpul evacuarii manifestantilor care ocupau, de doua luni, piata Syntagma din Atena, fiind acuzat de "incalcarea legilor privind protectia mediului", a anuntat politia elena, citata de AFP.

Alaturi de cetateanul roman, au mai fost retinuti si patru greci, doi francezi si un german, toti cei opt urmand sa fie adusi in fata unui procuror.

Politia si angajatii municipalitatii i-au evacuat sambata pe manifestantii impotriva austeritatii, care si-au instalat la 25 mai corturile in piata din fata sediului Parlamentului, si au ridicat "diferite obiecte care poluau mediul", se arata intr-un comunicat al fortelor de ordine, care precizeaza ca in operatiune au fost implicate 25 de camioane.
"Nu a avut loc nici o busculada, dar (...) a fost foarte clar ca trebuie sa plecam", a declarat unul dintre manifestantii evacuati. "Nu inteleg de ce ni s-a spus sa plecam, deoarece pietele publice sunt facute pentru toti cetatenii", a adaugat el.

"Am incercat sa desfasuram o banderola dupa evacuarea pietei, insa ni s-a spus sa o ridicam imediat, in caz contrar riscand sa fim arestati", a afirmat un al protestatar.

Incepand din 25 mai, miscarea "indignatilor", creata dupa modelul organizatiei spaniole cu acelasi nume, a reusit sa determine zeci de mii de greci sa protesteze pasnic fata de masurile de austeritate si politica de reforma aplicata de guvernul elen.

Miscarea, sustinuta puternic cu ajutorul retelelor sociale, se declara apolitica si se delimiteaza de sindicate. In mijlocul a numeroase pancarte care faceau apel la "revolutie acum, peste tot", protestatarii s-au instalat in piata Syntagma, unde au organizat dezbateri politice privind modalitatile de iesire din criza economica sau starea democratiei, insa numarul lor a inceput sa scada in iulie, cand temperaturile au crescut semnificativ.

La sfarsitul lunii iunie, piata Syntagma, inconjurata de hoteluri si cladiri publice, a fost teatrul unor proteste violente si confruntari cu politia, care a recurs la gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestanti.
Mediafax

×