Vreţi să vă păziţi într-un mod eficient de hoţi? Atunci instalaţi-vă alarme silenţioase de interior, cu senzori de mişcare şi camere de luat vederi legate la posturile de poliţie. Aveţi senzaţia că citiţi dintr-un manual scos de poliţişti? Ei bine, sunt doar sfaturile date de un român, fost spărgător de case, care a acordat un interviu publicaţiei italiene Il Secolo XIX.
Cum Riviera di Levante trece printr-un val fără precedent de furturi – 16 spargeri în mai puţin de două săptămâni şi o pagubă de circa 200.000 de euro –, jurnaliştii italieni au apelat la Dan, un român în vârstă de 38 de ani, cu experienţă în furtul din locuinţe, pentru a le explica proprietarilor cum să se păzească. Dan e un hoţ profesionist. Sau a fost, căci susţine că a pus în cui instrumentele de spart locuinţe după ce a fost condamnat la un an de închisoare pentru furt. „În primul rând, trebuie să facem o distincţie între mai multe tipuri de furt. Una sunt furturile planificate, ce au ca obiectiv locuinţe de lux, în care există seifuri, şi alta cele de tip: sparge şi fugi, care sunt făcute de aşa-numiţii «şoareci de apartament». Când se dă spargere la o vilă, se operează în grup. Cel puţin patru persoane: două intră şi sparg seifurile, două stau «de şase». Şi nu e exclus ca înainte de spargere să dea nişte telefoane pentru a semnala diverse lupte, încăierări de stradă, atacuri. Orice poate ţine departe forţele de ordine”, a explicat hoţul român.
Cu furturile de tip „sparge şi fugi” e mai uşor. Pentru hoţi. „Specialistul” român a explicat că e îndeajuns şi o singură zi de observare a locuinţei pentru ca spărgătorii să-şi dea seama dacă acolo locuiesc oameni de la care au ce fura. „Femeile poartă bijuterii scumpe, haine de marcă la modă. Bărbaţii au ceasuri de mii de euro la mână şi conduc maşini scumpe”, a explicat românul principiul după care sunt alese locuinţele.
Atenţie la ascunzători! Potrivit „specialistului”, nu se recomandă dulapul de haine din dormitor şi nici sertarele cu lenjerie intimă. „Mai toate bijuteriile sunt ascunse în aceste locuri. Banii sunt de cele mai multe ori prin bucătărie. Intră, demontează tot şi în cel mult cinci minute sunt deja afară cu prada”, a explicat Dan.