x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Unde dai şi unde crapă! În regiunea Celiabinsk a apărut o nouă mişcare religioasă: a adepţilor meteoritului

Unde dai şi unde crapă! În regiunea Celiabinsk a apărut o nouă mişcare religioasă: a adepţilor meteoritului

de Marina Constantinoiu    |    21 Sep 2013   •   14:11
 Unde dai şi unde crapă! În regiunea Celiabinsk a apărut o nouă mişcare religioasă: a adepţilor meteoritului

Meteoritul de la Celiabinsk este un corp ceresc care a intrat în coliziune cu Pământul în dimineaţa zilei de vineri, 15 februarie 2013, în această regiune din Rusia.

Căderea meteoritului cu un diametru de circa 15 metri şi o greutate aproximatăla 7.000-10.000 de tone s-a produs la ora locală 09:23, daunele principale fiind provocate în acest oraş şi în şase localităţi vecine. Cel puţin 950 de persoane, dintre care peste 80 de copii, au fost rănite de cioburile de geamuri sparte sau de obiecte deplasate de unda de şoc provocatăde impactul cu solul.

Adepţii noii religii consideră că meteoritul nu este pur şi simplu o piatră din cer, ci reprezintă tablele legii în care se descrie ordinea Universului şi care poate provoca Apocalipsa. Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, credincioşii, în jur de 50, cer să li se dea lor meteoritul, scrie Vocea Rusiei.

 Ei vor ca piatra să fie pusă la temelia unui nou lăcaş de rugăciune. Intenţiile adepţilor sunt serioase. Deja pregătesc documentele pentru a deveni o organizaţie religioasă oficială şi după aceea să înceapă construirea lăcaşului de rugăciune, proiectul căruia este deja încheiat.

La scurt timp după evenimentul care a uimit o lume întreagă, jurnalista Maşa Gessen nota pe blogul său găzduit de cotidianul International Herald Tribune cănimic nu scoate la lumină mai bine mentalitatea naţională, cum o face acest meteorit.

După părerea ei, „lumea a aflat căeste aproape imposibil săsurprinzi un rus”. „Ruşii se aşteaptă în orice moment la nenorociri. Rusia are cea mai ridicatămortalitate din 'cauze externe' în timp de pace : accidente, intoxicări, asasinate violente, sinucideri. În afarăde aceasta, regiunea Celiabinsk este locul celor mai îngrozitoare şi mai puţin cunoscute catastrofe nucleare”, nota Gessen, amintind de explozia de la uzina „Maiak”, din 1957, şi de poluarea râului Tecia. Oamenii continuă să locuiască lângă uzină, să prindă peşte în acest râu şi să aibă copii cu anomalii genetice, iar acest lucru dezvăluie cea de-a doua trăsăturăa caracterului rusesc: „neînfricarea iraţională”. Când au căzut bucăţile de meteorit, mulţi au fost răniţi de cioburi de sticlă, deoarece s-au grăbit spre ferestre săvadăexplozia. Maşa Gessen mărturiseşte căea însăşi a putut observa o asemenea lipsăde raţiune. Odată, când în clădirea în care ea lucreazăs-a declanşat alarma de incendiu, jurnaliştii străini s-au grăbit spre ieşiri, în timp ce ruşii s-au comportat ca şi cum nu ar fi observat nimic.

Autoarea comentariului cautăcauzele unui asemenea comportament. În primul rând, scrie Maşa Gessen, ruşii nu mai sperăsăaibăcontrol asupra propriilor vieţi şi considerăcătoate încercările în acest sens sunt zadarnice. În al doilea rând, existăo neîncredere generalizatăfaţăde autorităţi: se presupune căalarma de incendiu este una falsă. „Neîncrederea” - aceasta ar fi, potrivit jurnalistei, cea de-a treia trăsătură distinctivă a mentalităţii ruseşti pe care a relevat-o meteoritul. Blogosfera rusă abundă în supoziţii căacesta a fost de fapt un obiect spaţial neindentificat şi în alte teorii ale conspiraţiei, constasta jurnalista de la IHT.

 

 




 

 

×
Subiecte în articol: meteorit celiabinsk