x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Unde sunt turnatorii?

Unde sunt turnatorii?

07 Apr 2005   •   00:00

Cei 16 ani de democratie care au urmat regimurilor comuniste din tarile din fostul bloc sovietic nu au reusit sa clarifice soarta dosarelor fostei politii politice.

  • de ANA ILIE
  • PIEDICI. La 16 ani de la caderea comunismului, victimele Securitatii mai au de asteptat pana la aflarea adevarului
    Sunt zeci, sute de mii de persoane care au simtit pe propria piele ce insemna, pe vremea regimurilor comuniste din Europa Centrala si de Est, "securitatea". De mai bine de 16 ani, cei care au supravietuit urmaririlor, interogatoriilor, batailor, incarcerarilor se framanta sa afle cine i-a "turnat", care dintre apropiati, prieteni, colegi a avut grija ca politia politica sa le zdrobeasca bruma de impotrivire la regimul opresiv de tip sovietic. Cu toate ca suflul democratic a patruns pana si in cele mai intunecate cotloane ale Europei comuniste, tarile din fostul bloc sovietic nu au reusit sa clarifice pana la capat soarta dosarelor fostei politii politice, chestiune ce incetineste mult procesul de democratizare reala.

    INGRIJORARE. Fenomenul genereaza ingrijorare in Occident, unde presa reia frecvent acest subiect. Un articol de analiza din publicatia franceza Courrier International nota recent ca, la 16 ani dupa caderea lui Ceausescu, Romania a ramas la mana fostilor agenti ai Securitatii. Peste un milion de romani au fost turnatori, direct implicati in structurile institutionale ale fostului regim, mai scrie revista franceza, citand surse ale presei romanesti.

    LENT. Nici celelalte tari din fostul bloc sovietic nu o duc mai bine. In Polonia, recenta publicare a faimoasei liste Wilstein (dupa numele ziaristului care a afisat-o pe Internet), continand peste 240.000 de nume de fosti colaboratori, reali si potentiali, ai fostelor servicii secrete, a suscitat un scandal enorm.

    In Ungaria, a iesit la iveala faptul ca nu mai putin de 19 responsabili de la Budapesta s-au numarat printre fostii agenti ai regimului comunist, dupa publicarea unei liste cu colaboratori ai fostelor servicii secrete comuniste. Printre acestia se afla fostul premier socialist Peter Medgyessy si actualul guvernator al Bancii Centrale a Ungariei, Zsigmond Jarai, dar si parintii scriitorului Peter Esterhazy, ai lui Zoltan Pokorni, fost presedinte al Fidesz, cel mai important partid din opozitia de dreapta. Pe lista se mai numara si Istvan Csurka, presedintele partidului xenofob si antisemit MIEP. Csurka s-a remarcat printr-un ton vehement si critic la adresa Romaniei, ba chiar a aparut si in controversatul film "Trianon". Cu toate acestea, accesul la arhive este selectiv, el fiind rezervat doar victimelor, cercetatorilor si magistratilor.

    MAI BINE. In fosta Germanie de Est, afacerea este pe cale sa se rezolve: 180 de km de dosare au fost pana acum consultate de doua milioane de persoane, in Cehia desfasurandu-se un proces similar. In Bulgaria, daca in principiu toata lumea are acces la arhivele fostei politii politice, in practica, nimeni nu le poate vedea. Potrivit Courrier International, campioana transparentei este Slovacia, tara in care orice victima are acces la dosarul ei, poate cunoaste identitatea delatorilor, dosarele acestora si dosarele agentilor politiei politice cu care turnatorii au fost in legatura, prin accesarea adresei de Internet www.upn.gov.sk.

    LA NOI
    Serviciul Roman de Informatii (SRI) a predat Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), de la infiintarea sa in 2000, aproximativ 700 de metri liniari de dosare, foarte putin comparativ cu cantitatea totala, de 20 de km liniari. Cu SIE, MApN, MJ sau Arhivele Nationale, discutiile pentru predarea documentelor sunt abia in faza de inceput. In acest context, Hotararea nr. 13 a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii din 28 februarie 2005, care a stipulat trecerea neintarziata in posesia Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a 12 kilometri liniari de arhiva creata de fosta Securitate, a provocat o adevarata deblocare a situatiei. La inceputul lunii martie, 100 metri liniari, adica 20.000 de dosare, au iesit ieri din proprietatea SRI pentru a trece in depozitul CNSAS din comuna Popesti-Leordeni.
    ×
    Subiecte în articol: externe