x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Unele clădiri prăbuşite din Turcia erau construite cu nisip, în loc de beton!

Unele clădiri prăbuşite din Turcia erau construite cu nisip, în loc de beton!

26 Oct 2011   •   10:57
Unele clădiri prăbuşite din Turcia erau construite cu nisip, în loc de beton!

Premierul turc Recep Erdogan i-a acuzat de neglijenta criminala pe constructorii, inspectorii in constructii si pe reprezentantii autoritatilor locale care au construit, aprobat si supervizat construirea unor cladiri prabusite la recentul cutremur. 'Oameni au murit din cauza beton-ului care s-a dovedit a fi, practic, nisip', a spus Erdogan, citat de Associated Press.

O profesoara de 27 de ani si un student au fost descoperiti si salvati, azi, din ruinele unui campus universitar din Ercis (Estul Turciei), dar sperantele de a mai fi gasiti oameni in viata sub ramasitele cladirilor prabusite in urma cutremurului de acum trei zile scad cu fiecare clipa ce trece, astfel ca cifra victimelor este in crestere.

'In pofida dezastrelor anterioare, nu au fost luate masurile ce se impuneau', a mai spus Erdogan.

Intre cele 40 de persoane salvate in urma cutremurului se numara si o fetita de doar doua saptamani, impreuna cu mama si bunica acesteia. Din nefericire, tatal nu a supravietuit.

Cutremurul a avut magnitudinea 7,2 si a provocat prabusirea a circa 2.000 de cladiri. Peste 450 de oameni si-au pierdut viata, iar 1.350 au fost raniti. Cutremurul a fost urmat de circa 500 de replici. Bilantul ar fi putut fi si mai negru, dar cutremurul s-a produs in timpul zilei, cand multi locatari ai cladirilor prabusite erau plecati. Iar faptul ca sinistrul s-a produs duminica i-a salvat pe cei 800 de elevi si profesori ai unei scoli care s-a prabusit complet.

Autoritatile au fost nevoite sa transfere la inchisori din alte orase circa 350 de detinuti care s-au rasculat, dand foc saltelelor din celule.

Turcia se afla deasupra unor falii tectonice foarte active, fiind lovita constant de cutremure puternice. Cel din 1999 a lovit Nord-Vestul Turciei (inclusiv Istambul-ul) si a produs 18.000 de victime.

×
Subiecte în articol: cutremur turcia