Studiul s-a efectuate pe 500 de persoane purtătoare ale virusului HIV întrucât s-a constatat că nu au un risc mare de a dezvolta o formă gravă a infecției cu SARS-CoV-2. Dintre acestea, o treime au primit un tratament pe termen lung cu inhibitoare de protează, ca parte a terapiei lor antivirale.
Timp de un an au fost diagnsticați cu coronavirus 12% dintre participanți care luau inhibitori de protează și 22% dintre cei care nu primeau aceste medicamente. 4 pacienţi din ultimul grup au fost spitalizaţi cu COVID-19.
Rezultatele au arătat că persoanele cărora li s-au administrat inhibitori de protează au prezentat un risc cu 70% mai mic de infectare cu COVID-10 decât cei care nu luau tratamentul, arată datele prezentate la Congresul European de Microbiologie Clinică şi Boli Infecţioase.
"Medicamente inhibitoare de protează sunt utilizate de foarte mult timp, au un profil bun de siguranţă şi sunt în general bine tolerate. Ele pot preveni răspândirea de infecţii şi mutaţii ale viitoarelor variante", a explicat dr. Steve Nguala de la spitalul din Villeneuve-Saint-Georges.