x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungaria critică „prostia” Suediei în privinţa Turciei

Ungaria critică „prostia” Suediei în privinţa Turciei

de Redacția Jurnalul    |    01 Feb 2023   •   10:15
Ungaria critică „prostia” Suediei în privinţa Turciei
Sursa foto: Hepta

Ungaria a calificat atitudinea Suediei drept „stupidă”, după ce un activist de extremă-dreapta a ars un exemplar din Coran la Stockholm. Incidentul a determinat Ankara sa blocheze aderarea ţării nordice la NATO.

Profanarea unei cărţi religioase este „inacceptabilă”, a reacţionat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, în cursul unei conferinţe de presă la Budapesta, împreună cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu.

Iar a insista asupra libertăţii de exprimare, aşa cum a făcut premierul suedez, Ulf Kristersson, pentru a justifica autorizarea demonstraţiei, este „stupidă”, a adăugat el, citat de AFP. „Dacă o ţară doreşte să adere la NATO şi încearcă să obţină sprijinul Turciei, atunci probabil că ar trebui să fie puţin mai atentă.”, a precizat ministrul ungar.

În urma invaziei ruseşti a Ucrainei, Finlanda şi Suedia au prezentat o candidatură comună în vederea aderării la Alianţa Nord-Atlantică, abandonând decenii de nealiniere militară.

Candidatura, care trebuie acceptată în unanimitate de cele 30 de state membre ale NATO, a fost ratificată de toate, cu excepţia Turciei şi Ungariei.

Acuzată că găzduieşte „terorişti” kurzi, Suedia se află într-un impas pentru a obţine unda verde din partea Ankarei după o serie de manifestaţii anti-turce la Stockholm şi arderea unui Coran.

În ceea ce o priveşte, Budapesta susţine că nu are obiecţii la aderarea celor două ţări.

Premierul naţionalist Viktor Orban, un aliat al preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, întreţine, de asemenea, o poziţie ambiguă cu privire la războiul din Ucraina. Deși a condamnat ofensiva rusă, el susţine Kievul doar cu jumătate de gură, spre deosebire de partenerii săi din UE, şi continuă să menţină strânse legături energetice cu Moscova.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: Ungaria aderare suedia