x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungaria:Drepturi sporite pentru concubini

Ungaria:Drepturi sporite pentru concubini

de Irina Cristea    |    17 Noi 2007   •   00:00

In Ungaria, cuplurile necăsătorite, fie heterosexuale, fie homosexuale, vor avea aproape aceleaşi drepturi ca şi cele căsătorite.

In Ungaria, cuplurile necăsătorite, fie heterosexuale, fie homosexuale, vor avea aproape aceleaşi drepturi ca şi cele căsătorite. Premierul Ferenc Gyurcsany a anunţat recenta decizie prin intermediul unui purtător de cuvănt, citat de AFP.

Coaliţia formată din socialişti şi liberali a ajuns la concluzia că partenerii ce formează aceste cupluri considerate "netradiţionale" sunt discriminaţi de actuala legislaţie şi nu pot avea acces la o serie de beneficii de care se bucură cuplurile căsătorite. In Ungaria, peste un milion de persoane sunt inregistrate ca trăind in concubinaj. "Aceste persoane au dificultăţi la obţinerea imprumuturilor bancare, a ajutoarelor sociale, a pensiilor de urmaş", a exemplificat reprezentantul Guvernului. Alte situaţii in care concubinii au de pierdut sunt moştenirile şi impărţirea bunurilor, in caz de separare.

INREGISTRARE. Condiţia pentru a intra sub incidenţa noii legislaţii este ca partenerii să se inregistreze cu statutul de cuplu. Statul ungar nu va face discriminări in funcţie de sexul persoanelor care aleg să convieţuiască.

Cuplurile "tradiţionale" rămăn insă cu un mare avantaj faţă de cei care trăiesc in concubinaj. Numai membrii unei familii cu acte pot deveni candidaţi la infierea unui copil.

Acest proiect de lege nu este o noutate in Ungaria, doar că urma să fie inaintat in 2009 sau 2010. Procedurile au fost insă grăbite de anunţul unui secretar de stat din guvernul ungar, care şi-a recunoscut homosexualitatea in cursul acestei veri.

×
Subiecte în articol: externe