Acuzatiile aduse de Centrul Simon Wiesenthal criminalului de razboi ungar Laszlo Csatary pentru deportarile din 1941 in Ucraina sunt "lipsite de fundament', a anuntat, marti, Parchetul din Budapesta, dar investigatiile privind rolul pe care acesta l-a jucat in deportarile din ghetto-ul din Kosice in 1944 continua.
"Potrivit informatiilor noastre, Laszlo Csatary nu este implicat in deportarile de la Kamianet-Podilski (Ucraina) si nu avea nicio posibilitate de a interveni in aceste deportari', a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al Biroului Procurorului Principal, Bettina Bagoly.
La adresa lui Laszlo Csatary au fost formulate doua capete de acuzare de catre directorul Centrului Simon Wiesenthal, Efraim Zuroff, a precizat sursa citata. Prima se refera la deportarea a circa 15.700 de persoane din ghetto-ul din Kosice (actualmente in Slovacia) intre 1941 si 1944 in lagarul de exterminare nazist de la Auschwitz, din Polonia. A doua plangere se refera la deportarea a circa 300 de persoane in lagarul de la Kamianet-Podilski din Ucraina, in 1941.
"Datele adunate in cursul investigatiei contrazic declaratiile reclamantului: suspectul nu poate fi pus in legatura cu deportarile care au avut loc la Kamianet-Podilski, pentru ca nu era nici la fata locului si nici nu avea rangul necesar pentru a influenta luarea deciziilor', a subliniat purtatorul de cuvant. Aceasta a tinut sa precizeze ca investigatiile pentru deportarile de la Kosice din 1944 continua.
Condamnat la moarte in contumacie in 1948 la Kosice, Laszlo Csatary s-a refugiat in Canada, unde a trait sub o falsa identitate. In 1995, autoritatile canadiene i-au descoperit adevarata identitate, acesta fiind nevoit sa fuga in Ungaria.
Laszlo Csatary, care are 97 de ani, figureaza in fruntea listei cu criminalii de razboi nazisti cei mai cautati in lume, fiind in atentia Centrului Wiesenthal, si a fost retinut la 18 iulie la Budapesta, apoi arestat la domiciliu.
Ministrul slovac al Justitiei, Tomas Borec, a declarat la sfarsitul lunii iulie ca Csatary ar trebui judecat in Slovacia. Ministerul ungar al Justitiei si Administratiei Publice a precizat, la sfarsitul lui iulie, ca doar un tribunal ungar poate raspunde unei cereri de extradare venind din partea Slovaciei. (deak.istvan@jurnalul.ro)