x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungaria se va opune integrării Ucrainei în NATO dacă nu respectă drepturile minorității maghiare

Ungaria se va opune integrării Ucrainei în NATO dacă nu respectă drepturile minorității maghiare

de Redacția Jurnalul    |    26 Apr 2023   •   21:05
Ungaria se va opune integrării Ucrainei în NATO dacă nu respectă drepturile minorității maghiare
Sursa foto: Hepta

Ungaria se va opune integrării Ucrainei în NATO dacă nu recunoaște drepturile minorității maghiare, contrazicând astfel afirmațiile șefului Alianței, Jens Stoltenberg, scrie EFE.

"Guvernul nu va sprijini niciunul dintre eforturile de integrare ale Ucrainei până când ţara nu va reda drepturile anterioare anului 2015 ale minorității maghiare din oblastul Transcarpatia, din sud-vestul Ucrainei", se arată pe pagina de Facebook a executivului de la Budapesta. 

Ungaria este nemulțumită de faptul că autoritățile de la Kiev încalcă "sistematic" drepturile minorității maghiare din 2015. 

Anterior, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că toate statele NATO susțin integrarea euroatlantică a Ucrainei. 
"Poftim?", a reacționat premierul ungar Viktor Orban, la afirmaţia lui Stoltenberg.

Kievul a introdus legi care limitează drepturile minorităților etnice, astfel că Budapesta se opune constant la reuniunile oficiale ale NATO cu Ucraina. 

Circa 150.000 de etnici maghiari trăiesc în Ucraina, potrivit recensământului din 2001.

Totodată, și drepturile minorității române din Maramureșul istoric, nordul Bucovinei și alte regiuni din Ucraina, sunt încălcate continuu de Kiev. Etnicii români sunt persecutați constant de autoritățile ucrainene, însă guvernul de la București nu-i sprijină în niciun fel. Și asta în pofida faptului că românii sunt al treilea grup etnic din această țară, cu circa 410.000 de persoane.

×
Subiecte în articol: Ungaria ucraina minoritati nato