x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungaria şi-a încheiat rambursarea împrumutului de la FMI

Ungaria şi-a încheiat rambursarea împrumutului de la FMI

08 Aug 2013   •   10:13
Ungaria şi-a încheiat rambursarea împrumutului de la FMI

Banca Centrală a Ungariei (Magyar Nemzeti Bank, MNB) a anunţat miercuri că Ungaria a rambursat în totalitate împrumutul acordat în 2009 de Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru a ieşi din criză, achitându-şi, astfel, datoriile faţă de instituţia financiară.

Anunţul privind încheierea rambursării sumei restante la data de 6 august a fost făcut de MNB pe site-ul său, mnb.hu. “Astfel, nu mai există datorie restantă faţă de Fond”, a precizat Banca Centrală.

Budapesta a primit un împrumut de aproximativ 1,45 miliarde de euro în 2009, a doua tranşă în cadrul unui ajutor de 11,7 miliarde de euro acordat de FMI Budapestei în 2008, în plină criză financiară, pentru a evita falimentul ţării.

În iulie, guvernatorul MNB, Gyorgy Matolcsy, un apropiat al premierului conservator Viktor Orban, indicase FMI că poate să-şi închidă biroul reprezentanţei la Budapesta pentru că ultimele sume datorate Fondului vor fi rambursate înainte de sfârşitul anului şi deci înaintea scadenţei, prevăzute iniţial pentru 31 martie 2014.

Potrivit MNB, rambursările către FMI au început în septembrie 2012, iar ultima - în valoare de 721 milioane de euro - a avut loc marţi. În total, Budapesta obţinuse în noiembrie 2008 de la FMI, UE şi BM un ajutor de 20 de miliarde de euro.

Relaţiile între Budapesta şi FMI sunt dificile de la venirea la putere a lui Viktor Orban în 2010. Negocierile începute în 2011 în vederea unui nou împrumut pentru însănătoşirea finanţelor ţării s-au terminat la începutul anului 2013 prin dezacorduri asupra mai multor puncte, în special natura împrumutului şi politica economică a Budapestei. Anul trecut, Guvernul a criticat ingerinţa FMI în politica ungară, şi chiar a lansat o campanie mediatică pe seama acestui lucru.


×